2021-10-03
今日嚟到雅. 悠蔬食晚餐。之前從未試過去素食餐廳食飯,見食評評價好高,近排食嘢又較重口味,想話素一素清下腸胃,就嚟咗呢到啦!叫咗兩個餸:悠蔬食小食拼盤($158)、素瑤柱金菇扒時蔬($108)。小食拼盤有五款:酥脆腐皮卷、泰式如餅、泰式哈餅、酥炸蒟蒻、吉列牛油果。先講酥脆腐皮卷,腐皮口感豐富,外皮薄、香、脆,內層腐皮又有好多層,好好嚼口。泰式如餅同哈餅,唔講真係以為係用肉整架,因為整得好彈牙,又有淡淡蝦、魚味,而如餅亦有點香茅味,如餅薄身啲,哈餅一塊好厚,所以咬落口真係啖啖「肉」呀。酥炸蒟蒻口感就好似魚蛋咁彈牙,冇諗到平時好似甜品咁嘅蒟蒻,經師傅巧手製作,會整到咁嘅效果!好掂!最後就係吉列牛油果,牛油果打碎,外包一層紫菜,再沾脆漿炸。被紫菜包住嘅牛油果口感綿滑清新之餘,又有紫菜嘅香味,外層脆漿好薄,所以唔會覺得好油膩,係五款小食入面最令我驚喜嘅一款!素瑤柱金菇扒時蔬,菜夠清甜夠嫩,用瑤柱金菇打個芡汁,舖係面頭,芡汁味道鮮味,濃稠度適中,口味剛剛好,唔會好鹹,撘配蔬菜食用就唔會好寡!呢味菜式夠哂健康,美中不足係份量較少,兩個人食嘅話就唔太夠了!但因為本身有嗌個小食拼盤,所以仍然飽到上心口
素瑤柱金菇扒時蔬,菜夠清甜夠嫩,用瑤柱金菇打個芡汁,舖係面頭,芡汁味道鮮味,濃稠度適中,口味剛剛好,唔會好鹹,撘配蔬菜食用就唔會好寡!呢味菜式夠哂健康,美中不足係份量較少,兩個人食嘅話就唔太夠了!但因為本身有嗌個小食拼盤,所以仍然飽到上心口,食唔哂啲小食😝 呢間值得再嚟!!