2017-11-16 234 瀏覽
今日要獎勵女朋友考車牌成功, 我特別訂了枱, 請她吃其至愛 日式廚師發辦  Omakase.   選擇了:  菊月町,  位於觀塘鴻圖道.   公司同事介紹話, 此餐廳食材新鮮,  有深海池魚, 和牛....等貴價食材,  發辦食物安排不錯, 厨師厨藝好, 價錢比尖沙咀, 銅鑼灣平.餐廳面積不太大,  沒有傳統日式的裝潢,  牆上有介紹主打食品, 設有大型壽司吧和鐵板檯,   客人圍坐兩旁, 氣氛熱鬧.  我們留座於壽司檯位置, 可以看著師傅細心制作過程, 及即制即食, 特別爽.侍應招呼周到,  安排座位後, 便送來綠茶及餐牌,餐牌內, 有刺身, 壽司, 鐵板,丼飯等......我們己預先來電訂了兩位 Omakase, 所以不用重點, 只等師傅發力.先來醒胃沙律:我們愛吃那切粒甜甜的哈蜜瓜, 蕃茄, 和那海葡萄,  混合醋汁, 入口夠開胃.  高脚瓷盛器, 女友最喜歡,接著是  壽司三款:師傅先取出魚籽, 好鮮美, 細心慢慢切, 可看師傅的心思和功力.魚籽爽口新鮮, 份量多, 手握壽司, 手握力度均勻, 米飯堅實,  每顆魚籽都在咀巴引爆,  鮮味十足.   加些酸薑更開胃.加拿大運到
侍應招呼周到,  安排座位後, 便送來綠茶及餐牌,
餐牌內, 有刺身, 壽司, 鐵板,丼飯等......
先來醒胃沙律:
接著是  壽司三款:
加拿大運到的名貴 海膽, 極鮮甜而不帶腥味,  壽司飯粒, 做得很有口感, 軟硬和份量適中.  相當美味!
刺身壽司,   蝦肉質爽滑彈牙.  傳統的地道日式手握壽司, 我們每款一件, 少吃多滋味.
師傅又在我們面前準備刺身拼盤, 边食边欣賞.
四款精巧的刺身,  用上新鮮的食材:   目仁奈,  連子鲷, 甘魚腩, 拖羅
拖羅:  是高質的貨色, 入口不用細嚼已即化, 魚油是難得的甘香.
甘魚腩:    雪白得晶瑩剔透, 口味清甜.
連子鲷:   色澤吸引, 魚肉爽韌, 魚鮮而具脂香.
目仁奈:   油脂唔算太濃厚, 質素好好, 入口軟棉,  鮮甜味美.
龍蝦剌身:
師傅即席把龍蝦片肉, 視覺效果相當不錯,
肉質爽滑, 晶瑩剔透,  鮮甜味突出, 爽滑彈牙無得輸.
刺身: 北寄貝
肉厚且爽, 師傅把貝肉切成小片, 味道極鮮, 好滋味.
接著是燒物.........串燒拼盤.
蓮藕/南瓜/燒蠔/櫻花蝦, 全部燒到啱啱好, 唔會話太乾身無晒啲肉汁, 而表面亦都保留燒烤嘅香味.
龍蝦剌身吃罷, 師傅把餘下的蝦尾煮湯, 配金菇, 西芹,龍蝦湯味清甜.
鲽魚燒. (比目魚),     魚肉嫩滑鮮美, 煎得香.
金目鲷魚头,   有薑蔥伴著, 冇腥味,
 吃魚头, 魚咀, 魚眼, 我們感覺好美味,
鵝肝多士:   鵝肝飽滿肥美,  入口即溶, 多士脆口,  好美味.
日本和牛:
牛味濃郁, 細嫩多汁, 色澤佳, 師傅問我們生熟度, 好專業.
虎蝦炒蛋,  炒蛋香味濃, 虎蝦肉鮮甜彈牙, 帶芝士香.
跟著炒蛋的餘香, 再來一個玉子燒, 師傅燒紅 " 菊月町" 火壓鋼印, 細心地壓上名堂才上碟. ,
玉子燒, 蛋香味重, 入口又滑又有口感.
師傅用櫻花蝦, 蔥, 蛋,  炒飯,
新鮮生果盤,  爽甜哈蜜瓜, 柔軟麻糬, 健康木瓜,  全合我們心意.
可見厨師團隊,  服務員有效率又勤快, 食物順序送上, 斟茶換碟也好有殷勤服務.
廚藝刀工不錯, 壽司, 燒物也弄得出色,  每人花費合理, 吃得滿足.
  • 壽司
  • 刺身