2024-08-27
觀塘新開左潮州菜館”潮盛館”, 見環境好舒適, 一於同公公婆婆試試. 餐廳簡約新派中式裝潢, 枱同枱之間空間感好足夠, 如果想要私人房, 呢度都有2間廂房. 用QR code掃碼點餐, 我地叫下叫下樣樣都想試, 最後叫左:-🥢滷水拼盤三拼選擇好多, 可以拼雞 / 鵝腎 / 牛腱 / 大腸 / 元蹄 / 豬腩肉 / 墨魚 / 鵝翼 / 鵝掌 / 金錢肚 / 豬耳 / 鵝腸我地叫左鵝肉+牛腱+鵝翼, 份量都足料鵝肉肉質細嫩, 滷得入味鵝翼有咬口底下仲有豆腐, 吸晒滿滿嘅滷水汁, 好味道🥢凍馬友亦係經典潮州菜之一馬友魚都好大條魚油甘香又肥美, 肉質細緻紮實, 富有口感, 味道唔會太咸, 恰到好處🥢椒鹽鮮魷有大排檔風味, 香脆可口炸粉夠薄, 會食到停唔到口🥢黑松露蛋白海皇炒飯呢個炒飯超大份炒得好夠火喉, 惹味香口🥢金銀蒜蒸娃娃菜第一次試呢個配搭, 估唔到又幾好味絕對係有驚喜娃娃菜好入味, 金銀蒜好惹味🥢蠔餅 脆口無油溢味又係份量十足, 食完已經好飽另外, 都想特別讚一讚呢度嘅員工, 好好人又成日望下我地有咩需要, 值得再encore!
🥢滷水拼盤三拼
我地叫左鵝肉+牛腱+鵝翼, 份量都足料
鵝肉肉質細嫩, 滷得入味
鵝翼有咬口
底下仲有豆腐, 吸晒滿滿嘅滷水汁, 好味道
🥢凍馬友
亦係經典潮州菜之一
馬友魚都好大條
🥢椒鹽鮮魷
有大排檔風味, 香脆可口
炸粉夠薄, 會食到停唔到口
🥢黑松露蛋白海皇炒飯
呢個炒飯超大份
炒得好夠火喉, 惹味香口
🥢金銀蒜蒸娃娃菜
第一次試呢個配搭, 估唔到又幾好味
絕對係有驚喜
娃娃菜好入味, 金銀蒜好惹味
🥢蠔餅
脆口無油溢味
又係份量十足, 食完已經好飽