2024-06-26 161 瀏覽
尖沙咀真係一個搵食好地方,同朋友行過呢間火鍋店,覺得個舖名「狗毛」好得意,原來係「The hair of the dog」嘅意思~由大門口望入去,見到裝修好有格調,就決定今晚聚會去呢度啦!職員仲安排咗圓枱俾我地,坐得好舒服!喺我地心大心細點菜時,職員已經問我地要唔要麻辣鴨血做即食前菜,免費架~!我去親打邊爐都實叫鴨血,當然唔會錯過啦!食住個鴨血去點菜,好快就點到一枱都係~湯底我地揀咗冬䕃功湯鍋,因為餐廳除咗火鍋,仲有好多泰菜可以點呢!咁湯底就試下泰國風味啦,連辣度都可以揀,果然冇揀錯!打邊爐首先唔少得牛肉啦,美國精選封門柳一上枱就靚到嘩嘩聲,食落都好香口,點埋個湯汁更加正~驚唔夠肉食,我地又叫咗份美國肥牛(中)同埋蒙古羊肉片(半份),可以根據胃口點中或者大,我地就叫晒中size,因為可以試多d~脆鯇腩同鱔片我地都叫咗半份,兩款魚都好彈牙~炸芋頭叫咗半份但份量都好充足,放入鍋中吸晒冬䕃功湯汁,真係好好味呀!蝦膠腐皮卷比較少見,又係吸湯汁之作,索到滿滿湯汁,腐皮夾埋生菜同蝦膠,大滿足呀!最正就係個湯底食到最後都唔會變到水咁淡,真係可以當湯飲呀~飲品方面,我地叫咗一壺龍眼蜜,兩個人每人都分到

脆鯇腩同鱔片我地都叫咗半份,兩款魚都好彈牙~

飲品方面,我地叫咗一壺龍眼蜜,兩個人每人都分到3、4杯,好抵飲~

呢度服務好好,職員臉帶笑容好友善,要請朋友食飯就夠晒有頭有面啦~