聞說中環有間以CBD做主題的餐廳,反正都在中西區返開工,一於走去試下!餐廳位於中環威靈頓街,有兩層,地下類似酒吧格局,而樓上兩層就係餐廳座位。座位設計簡約,玩黑色同木元素風格,十分鐘意呢類佈置!望下餐牌,見個lunch set幾特別,好! 一於試下。前菜係兩個麵包仔加雞肝,淡淡小麥香味,配上香濃雞肝醬,頓時令我食指大動。再飲一杯氣泡酒,酒入面放左粒CBD軟糖,仿佛每一啖都是迷幻與激情。開胃菜到了,靚女侍應侃侃而談,介紹每款菜式的做法。吞拿魚沙律,用左藍旗吞拿魚,入面配了橘類型的水果如檸檬、西柚做配菜,底部的墊薄片都係用橙汁同西柚煮完再焙乾而成。所似魚肉好清新鮮嫩。第二款係蕃茄凍湯,凍湯係用日本醬油、話梅汁蘸過,而本身的蕃茄汁係通過滴溜而制成的。味道酸酸清新幾特別。牛肉他他漢堡,所謂的他他牛肉,就係將牛肉剁碎,他他牛肉面係放左個蘸了的鵪鶉蛋蛋黃。呢款菜應該係四道菜入邊最好食的一款。牛肉口感佳,真的沒有根肉碎,鵪鶉蛋蛋黃畫龍點晴,激發左牛肉的鮮味,美中不足係個漢堡包太迷你了,真係唔夠喉呢。第四道菜係刁草汁忌廉鱸魚,底下以煙肉同菠菜墊鋪。刁草汁忌廉充滿森林同田園氣息,鱸魚慢火煎煮,肉質鮮甜。

望下餐牌,見個lunch set幾特別,好! 一於試下。

開胃菜到了,靚女侍應侃侃而談,介紹每款菜式的做法。

四道菜令我同時感受到和風、美式同北歐食物風彩。

主菜係海膽帶子意大利飯。海膽同帶子都係來自澳洲海產,意大利飯混了帕馬森芝士,香濃惹味,細心咀嚼品嚐,海膽、帶子鮮甜。我真係想再encore!

最後的甜品係一款三層朱古力蛋糕,有兩塊黑松露片拌碟。蛋糕面頭鋪了金泊。蛋糕甜度同份量都好適中,以此作結,為今天午餐劃上完美的句號!!!
2022-01-25
  • 海膽帶子意大利飯、他他牛肉漢堡