2017-04-05
上次嚟開呢度,覺得門面幾吸引,好似貨櫃咁樣。於是今晚行完街專登過嚟試吓。入到去,原來幾細㗎喎,仲要得返一張二人檯,好在咁啱另一檯食完走人,否則真係擔心張檯放唔晒啲食物啊!晚餐menu有肉類意粉、漢堡、沙律、小食等,價錢都幾相宜!香烤蜜糖雞翼 ($35)表面香脆,好似叉燒咁有少少燶邊,咬開熱辣辣,肉汁爆出嚟㗎,肉質仲好嫩滑添。雖然簡單,但真係好好味,大人細路都好難抗拒!普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜 ($128)乜個賣相咁得意嘅?睇之前啲食評話食物微暖,但呢道菜出晒煙啊!3隻豬脾仔非常非常淋,一切就骨肉分離,基本上唔用刀切都可以輕易地起晒啲肉出嚟,非常方便,冇牙婆都食到!蕃茄釀飯並唔新奇,但唔係好多地方會肯花心機去整,外形可愛酸甜開胃,飯粒軟硬適中,芝士夠晒多,不過味道會啖啲,所以配合番茄及甘筍雜菜醬汁一齊食就啱啱好喇!其實叫呢道菜完全係為咗嗰粒蒜頭,哈哈!果然冇令我失望,外皮好脆,蒜肉又軟又香甜,其實佢先應該係呢道菜嘅主角囉!角落芝士燕麥漢堡(牛肉)配脆薯條及田園沙律 ($108)超大個嘅漢堡,睇到都有啲飽!啲Mozzarella芝士好慷慨,跌晒出嚟㗎。個燕麥麵包外層微燶但
超大個嘅漢堡,睇到都有啲飽!啲Mozzarella芝士好慷慨,跌晒出嚟㗎。個燕麥麵包外層微燶但入面鬆軟,口感非常好;牛肉超嫩滑,一啲都唔覺鞋口乾身,肉汁豐富,咬開唔會散;下面幾層全部都係生菜、青瓜及番茄,所以就算好大份但其實食落都唔覺太膩,男士食啱晒!唯一問題就係,根本冇可能扮斯文去切呢個漢堡食㗎,因為實在太太太厚身,一切就會跌晒,所以根據店員所講,用張紙包住成個漢堡狠狠地咬啦!
朋友仔叫咗個試吓,入面有黑枸杞、康仙花、金邊玫瑰、千日紅、金盞菊、紅棗片、桂圓肉,有助調養氣血滋潤養顏。賣相一流,材料豐富又色彩繽紛,加埋個掘寶藏嗰隻鏟嘅羹仔,好過癮呀!飲落去紅棗味濃,之後先有輕輕嘅玫瑰香,都幾有層次。鍾意飲的話,可以喺舖頭度買啊
落單時要求少冰,但店員話,根本係一舊冰柱,冇得少冰,笑咗。同個養生茶一樣賣相咁靚,一條充滿雜果嘅冰柱棟咗喺啲茶入面,好得意呀!開頭飲會覺得味道較淡,但當舊冰開始溶嘅時候,果味會更香濃,到最後仲可以食返晒所有雜果添!非常有創意嘅飲品,啱晒我呢啲鍾意新鮮感嘅人!