2017-08-04 333 瀏覽
今日一行三人經朋友介紹下黎到大角咀試下一間小店,由於平日放工時間,所以人流唔算多,正因為咁所以唔使等就有位。一入到店裡,面積真係唔大,一眼睇晒就只有16個位,果真係一間名乎其實既小店。坐低睇下Menu,發覺野食選擇唔算多,但係都可以滿足我地3個唔同口味既人既需要。最後,我地叫左一個漢堡包、一個意大利飯、一份豬肋骨,三樣野都係跟餐,所以有沙律、薯條仲有野飲,另外亦都再叫左4隻雞翼。首先黎既係薯條,本身諗住呢D跟餐既配菜多數都係同個主食擺埋一齊送埋黎,但係點知佢一黎到佢既賣相已經好吸引,佢一個器皿已經可以裝到薯條同埋兩款醬,真係好方便! 一放到我已經引唔住即刻拎一條黎試下,真係好新鮮,薯條係內脆外軟,而佢比既兩款醬,除左茄醬之外,另一款就好似沙醬咁,同薯條又估唔到咁夾喎!之後再黎就係沙律,細細杯咁但係份量並無想像中咁細,配埋佢比既醋,真係好好味,好醒胃!之後雞翼亦都送上,佢既賣相正正常常,無咩特別花巧,但一食之下估唔到好入味,烤得恰到好處,食完一隻已經引唔住想再食多一隻。最後終於到主食啦,先講漢堡包,賣相無咩特別,同出面食既都係好接近。一咬之下發覺面包較正常硬,諗住唔係整衰左麻,再問一問原

跟餐薯條配兩款醬

跟餐沙律

烤雞翼

最後終於到主食啦,先講漢堡包,賣相無咩特別,同出面食既都係好接近。一咬之下發覺面包較正常硬,諗住唔係整衰左麻,再問一問原來個面包係麥包黎,所以會較正常面包硬,但係相對就會健康D,咁樣都幾好可以減低一下我既罪疚感。繼續食落去,最主要既牛肉質感嫩滑,又有肉汁,加上佢中間有芝士不斷流出,真係好Juicy好正。之後睇番原來佢個牛肉係連埋燕麥一齊打,咁樣又再健康D,真係越食越少罪疚感,哈哈!
流心燕麥漢堡

到個意大利飯,送到上黎感覺好細碟,對於一個大男孩一睇就覺得唔會食得飽。不過唔緊要,始於都係味道行先,先試D飯,好味! 好岩自己,因為平時D意大利飯成日都整得好硬,但呢度就相對軟綿D,較易入口,而配上茄汁亦非常配。而主角大啡菇絕對係喜出望外之選,放入口竟然有種溶化既感覺,真係好鬼正,下次黎一定要encore。
意大利飯配芝士半熟蛋焗大啡菇

其實食到呢度都已經開始有D飽,最後黎埋個豬肋骨,真係有D頂唔住,不過都盡力食左幾條骨。呢款豬肋骨配以香橙黎烤,有別於平時食既味道,充滿新鮮感,但係可能就會唔係好食得慣,但係份量就十足,絕對係一個正常男人都食飽有餘!
香橙烤豬肋骨

另外,飲品叫左一杯冰果菜,原來佢將幾款生果放埋一齊然後將佢地製成冰,然後放入杯茶度,慢慢等D冰溶生果味就會湧出黎,飲落都幾Fresh,算係又靚又好飲!
跟餐新鮮雜果冰果茶
2017-08-01
跟餐薯條配兩款醬
跟餐沙律
烤雞翼
流心燕麥漢堡
意大利飯配芝士半熟蛋焗大啡菇
跟餐新鮮雜果冰果茶
  • 大啡菇意大利飯,雞翼
走進大全街,原本想試另一小店,但被呢間《黃色小貨櫃》吸引住。加上諗住品嘗飯前小食,非主餐,所以揀了它。店內座位不多,20個以內,木椅木桌,帶點古舊風,但椅子頗細小,坐得不太舒服!點了焗肉醬意粉配香烤蜜糖雞翼,最愛這些迷你餐具,帶點戶外風~肉醬意粉,味道甜酸洽宜;雞翼沾上蜜糖烤焗,香味無窮,而且有3隻。點了凍檸蜜,解渴也~尚有其他漢堡餐、沙律餐、小食等供應。小窩心推介:呢間小店沒有加一服務費,值得支持!

點了凍檸蜜,解渴也~

尚有其他漢堡餐、沙律餐、小食等供應。

小窩心推介:呢間小店沒有加一服務費,值得支持!
昨天去了一間很好的餐廳,位於大角咀大全街13號大同新邨大有樓地下的CORNER 32(角落三二)。店子小小的,但格局精緻,我們近最接近門口的位置,落地玻璃窗看著外面下著大雨,好有情調。我們點了:炸籃(雞翼,洋蔥圈,大啡菇,脆薯條,魚柳),角落芝心燕麥漢堡配薯條及田園沙津,香烤蜜糖雞中翼及心太軟配雪糕,和百花養生茶及青檸梳打特飲。炸籃(雞翼,洋蔥圈,大啡菇,脆薯條,魚柳),賣相實在好精緻,四個小炸籃,跟四款不同的醬料點食,可以有不同的味覺配搭,可以有很多變化。角落芝心燕麥漢堡配薯條及田園沙津,一座漢堡城堡,好高聳啊,當中還跟了薯條及田園沙律,份量好足料,最好與朋友分享。香烤蜜糖雞中翼,烤得皮好香脆,有蜜糖香味,內心不禁亨著,燒雞翼,我鍾意食。心太軟配雪糕,蛋糕夠熱,夠流心,配雪糕,一冷一熱,好正啊百花養生茶好足夠,當中有康仙花,金邊玫瑰,千日紅,紅棗,圓肉等,好足料啊總結:CORNER 32是在鬧市中,一間有格調的小餐廳,感覺不隨波逐流,都幾型,而且食物味道亦好,份量足,價錢亦算公道,值推介之選。

心太軟配雪糕,蛋糕夠熱,夠流心,配雪糕,一冷一熱,好正啊

2017-07-17 62 瀏覽
偶然係網上見到推介,專程到好少去的大角咀試新野見到好多人試呢兩款主菜,所以都跟住試下豬脾仔配蕃茄意大利飯,豬脾仔好夠淋,蕃茄意大利飯都好惹味呢款都好食,不過意粉偏辣,要慎選😂座位大概只有10幾個,飯市時間可能要預左排隊😓
偶然係網上見到推介,專程到好少去的大角咀試新野

見到好多人試呢兩款主菜,所以都跟住試下

豬脾仔配蕃茄意大利飯,豬脾仔好夠淋,蕃茄意大利飯都好惹味

呢款都好食,不過意粉偏辣,要慎選😂
座位大概只有10幾個,飯市時間可能要預左排隊😓
1K
大角咀是一個新舊交集的地區,舊式唐樓旁邊卻是新型豪宅,既有一群消費能力較高的中產,老區租金比大商場相對便宜,吸引了不少創業者來這裡小試牛刀,因此造就了各種不同的小店隱身於這個老區的角落。朋友就介紹我來到於大同新邨附近的角落 三二 Corner 32,以實惠價錢就可享受高質西餐!位置確實有點隱蔽,不太易找,而且店面相當迷你,裡面座位不過二十個,真是名副其實的「小」店。面積不大,坐得有點擠擁,不過氣氛安靜閒適,很適合兩口子來撐枱腳。晚餐選擇不算很多,不過連晚餐時段都不收加一,收費公道,份量又足,價錢相對貼地。冷泡黑醋原個溫室蕃茄 (去皮) $25冰凍酸甜的冷泡溫室蕃茄最適合作為清爽開胃的前菜,加上醋香撲鼻的黑醋,食材低脂低卡,營養豐富,將炎熱帶來的悶氣一掃而空。點了兩個set dinner 附送兩杯餐飲,選了凍檸茶及熱檸水。香橙燒汁烤豬肋骨配脆薯條及黑醋沙律 $148平時食豬肋骨大多是配上濃味的燒烤醬,但這次的香橙燒汁味道獨特,於惹味香甜的燒汁彌漫著清新微酸的果香。因為應該是煎完再焗的,所以豬肋骨的表面不會過焦,肉質鬆軟,不會過韌。選這個餐還會配上我最愛的脆薯條,厚切薯條連着薯皮炸得金黃,

冷泡黑醋原個溫室蕃茄 (去皮) $25
冷泡黑醋原個溫室蕃茄 (去皮)

凍檸茶及熱檸水

香橙燒汁烤豬肋骨配脆薯條及黑醋沙律 $148

香橙燒汁烤豬肋骨配脆薯條及黑醋沙律

選這個餐還會配上我最愛的脆薯條,厚切薯條連着薯皮炸得金黃,隨意點上茄汁或酸忌廉,口感外脆內軟,邪惡又美味,完全吃到停不了口!

普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜 $128
當日很不幸地這碟漏單了,結果等了好久,不過遲到好過無到...
將原個蕃茄包住意大利飯,溢出流心的天然蕃茄汁,risotto 煮得略嫌有點太硬身,入口就不夠煙韌。
普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜

將錫紙捲著豬脾仔的寸骨,即使用手吃也不怕會吃得很狼狽,肉質滑嫩,配合蕃茄汁相當醒胃。

流心焦糖朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $48
心太軟向來是我的至愛,即使今次內餡換成本身偏甜的焦糖醬,但甜度尚算適中,不會過膩。
流心焦糖朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕

切下脆脆的表層就會緩緩地流出香濃的焦糖醬溶漿,不會變成固體,結合微溫的朱古力蛋糕,伴雪糕吃,一冷一熱,就是最高享受。
2017-07-05
2017-07-11 321 瀏覽
放假想走動一下,接男人收工後散步到大角咀,經過見到一間全黃色的餐廳,好奇下決定過去看看。這是真的位於一角的 Corner32,小小的店面,但內裡的環境和餐牌都很吸引。角落32 - 青檸.薄荷.蘋果西打 $38行到熱辣辣,這一杯真喝下去真的很清涼醒神。微酸的青檸加上香甜的蘋果梳打,酸酸甜甜很開胃。椰子雪糕棒棒菠蘿沙冰 $38這一杯一送上來,賣相已經讓人感覺歡樂,椰子雪糕棒冰凍甜蜜,椰香味十足,菠蘿沙冰很清甜,兩者配合下味道又香又甜,很好喝。角落叁貳。肆炸盤(雞翼、洋蔥圈、大啡菇、脆薯條、魚柳)配4款自家醬汁 $108這樣放炸物真的很不錯,多餘的油份都往下流並被吸油紙吸收了,油膩感自然減輕。雞翼:做法是我個人最喜歡的蜜糖雞翼,外皮微脆,入口味道甜蜜蜜,內裡雞肉嫩滑,仍然留有肉汁,雞肉醃得味道鹹淡適中,很對胃口。洋蔥圈:炸得夠鬆脆已經得分,粉漿沒有過厚,洋蔥炸得夠熟但保留微微爽口,口感不錯的同時,味道也香甜。大啡菇:外面鬆脆,内裡juicy;魚柳:粉漿夠薄,魚肉夠嫩滑。''角落''芝心燕麥漢堡(牛肉)配脆薯條及田園沙律 $118跟餐的田園沙律,小小的一份,用的材料都很新鮮。跟餐薯條和角落叁貳

角落32 - 青檸.薄荷.蘋果西打 $38

椰子雪糕棒棒菠蘿沙冰 $38

大啡菇:外面鬆脆,内裡juicy;
魚柳:粉漿夠薄,魚肉夠嫩滑。

跟餐的田園沙律,小小的一份,用的材料都很新鮮。

跟餐薯條和角落叁貳。肆炸盤的薯條一樣,最喜歡粗身薯條外脆內軟的口感,連皮炸的薯條也薯味十足,怕會太飽也忍不住繼續吃。

漢堡扒要了medium raw,切開後比肉汁更快流出的是牽絲的芝士,芝士味濃,漢堡扒的肉夠嫩夠juicy ,加入的青瓜、生菜夠新鮮爽脆,蕃茄很清新,就燕麥做的包身也夠麥味夠鬆軟,但就是過多的蛋黃醬有點搶味和過膩。不過整體而言,這個漢堡還是很得我倆歡心的。

流心焦糖心太軟伴雲尼拿雪糕 $48
賣相不錯,雲尼拿雪糕也很香軟幼滑。

蛋糕中間是流心焦糖的確有點新意,但蛋糕的口感一般,朱古力不算濃,而内裡的焦糖雖香軟,但也有點過膩。留肚吃的話還可以,已經8、9分飽的話,一兩口已經有點吃不下去的感覺。

店面小小,但由賣相到味道,也能看出當中的用心及誠意,服務亦很好,價錢又合理,值得支持。
2017-06-24 52 瀏覽
今日一班老友同我一齊慶生日,之前食來食去都係啲放題同打邊爐,佢地話想試下啲另類啲,就嚟試咗呢間,角落三十二,名符其實,舖頭比較細少,但望落去就好溫馨。呢間餐廳係食burger的。我地首先就叫咗個炸薯條,大開個胃先,薯條外層炸好香脆,入裡的薯肉就好滑~正然後就係德國咸豬手黑椒忌廉汁燴意粉,餐牌寫著係有啲辣,我係超鐘意食辣的,其實呢種辣係黑椒既辣,果然呢種黑椒既辣,係好好食。而個醬汁都是經過廚師diy。我之前都唔知黑椒都可以咁辣的,但係個汁將黑椒的辣味充份表現出嚟。﹗普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜,呢個都係廚師推界,豬仔脾仲可以保留原來的肉香,而且肉質唔硬,配合蕃茄醬汁味道,爽,,無諗過蕃茄醬汁係咁正;蕃茄釀意大利飯都唔差。

2017-05-10
2017-06-21 59 瀏覽
大角咀屬住宅區,今次去左呢間小店食飯,坐位唔算多都唔算大,感覺似mini cafe咁。裡面佈置幾精緻,睇落又幾舒服。先點菜,叫了dinner set,其中有埋洋蔥圈,份量好足,而且有2個汁選擇,不過我就唔太中意食洋蔥圈,食落只覺得好新解即炸。飲品叫左芒果橙冰果茶,佢裡面成大舊冰都係原汁原味雪成,D果肉都係冰左,成個好得意而且就算溶冰都唔會變淡呀!叫左小食,香烤蜜糖雞中翼,超好味,好juicy又有蜜熔甜甜ge味,烤得又岩岩好,正呀!仲叫左個大蘑,面料好足,個蘑好多汁,仲有芝士口感好豐富。主菜來,煙三文魚忌廉白汁闊條面,份量好多,三文魚好大塊,闊條面軟硬適中,個汁就不算太creamy。另一主菜,普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜,豬脾仔肉好林,個飯我覺得唔夠creamy,但就好香蒜味,仲有好大粒蕃茄,份量OK!蕃茄上面仲好足芝士,拉絲成功!最後食埋舍甜品先走,心太軟有焦熔味,同埋都幾個大雪糕,食完勁飽呀,D野唔貴幾抵食!
裡面佈置幾精緻,睇落又幾舒服。

仲叫左個大蘑,面料好足,個蘑好多汁,仲有芝士口感好豐富。
蕃茄上面仲好足芝士,拉絲成功!

2017-06-21 45 瀏覽
Corner 32, 一個好可愛既店舖名, 入邊有一個好可愛好nice 既老闆娘主理. 今次我地一行7人 (6大1小)去品嚐呢一間食店, 雖然門面好細,但食物水準超哂班! 立即睇下我地今次食左乜野先...我地差不多一人叫左一SET 套餐,包括有 煙三文魚忌廉焗麵,焗既時間岩岩好, 個忌廉汁唔會太希,麵又夠多!芝士大啡茹煙肉漢堡 , 個漢堡黎到重大過我拳頭... 最緊要係個大大大大大啡茹好多汁,芝士又流哂出黎...見到都想食左佢.對於晚餐食好少野既朋友就岩哂! 佢有個炸物都幾岩女仔食, 可以食下野傾下計,個薯條好正!!呢個應該係豬手意粉, 呢份係朋友食既, 朋友就話個豬生雖然得幾執, 但係個味道好重豬味,評分都唔錯!另一份小食, 又係薯條...因為真係好好味!! 重影到朋友BB 個頭成晚最正我覺得係呢一份(焗豬仔脾加蕃茄焗意大利飯配烤蒜頭) , 雖然等得耐左少少, 但個豬仔脾真係一D 都唔差, 配埋個汁真係一流, 最有驚喜反而係烤蒜頭,因為佢既蒜頭呼唔係太勁, 食落好香,食完唔會有好大口氣.最後梗係要黎返杯招牌飲品熱朱古力啦, 睇佢個拉花都知師傅學左好耐, 有哂功架! 出奇地又唔會好甜喎

立即睇下我地今次食左乜野先...

煙三文魚忌廉焗麵

芝士大啡茹煙肉漢堡

炸物小食

,評分都唔錯!
豬手意粉

另一份炸物

焗豬仔脾加蕃茄焗意大利飯配烤蒜頭

最後梗係要黎返杯招牌飲品熱朱古力啦, 睇佢個拉花都知師傅學左好耐, 有哂功架! 出奇地又唔會好甜喎!! 用黎做成餐飯既ending 真係一絕!  絕對推介!!
熱朱古力

Totally 我地除返開一個人都唔洗百五蚊...真係好抵! 有咁既質量同質素!!
2017-05-18
另一份炸物
焗豬仔脾加蕃茄焗意大利飯配烤蒜頭
熱朱古力
2017-06-20 94 瀏覽
係大角咀揾食十次有八次都係打邊爐,今次居然俾我試到間好好食既西餐!雖然舖頭細細,但好有private party 既感覺,廚房—眼就望到,你order 就即刻整,保証熱辣辣。我同個friend —座低就叫咗杯青檸同薄荷既特飲,唔係好甜,好fresh! 然後order咗小食( 必食 ) 雞翼,有蜜糖味,韓式( 小小辣 )薯條仲有2隻酱添主菜我地揀咗呢两款1. 德國咸豬手配黑椒忌廉意大利粉配雞翼 鐘意食辣既一定要試個汁好特别,好香, 係慢慢feel 到辣,好味,豬手爽脆,好味2. 豬脾仔番茄汁芝士意大利飯配焗蒜頭 有4 隻豬脾架,味道啱啱好,juicy, 推介焗 蒜,一向唔鐘意食蒜頭既我居然食唔停口价錢唔貴,份量又唔少喎,真心推介!!下次去開大角咀一定要試吓!

然後order咗小食( 必食 )
雞翼,有蜜糖味,韓式( 小小辣 )
薯條仲有2隻酱添

主菜我地揀咗呢两款
1. 德國咸豬手配黑椒忌廉意大利粉配雞翼
鐘意食辣既一定要試個汁好特别,好香,
係慢慢feel 到辣,好味,豬手爽脆,好味

2. 豬脾仔番茄汁芝士意大利飯配焗蒜頭
有4 隻豬脾架,味道啱啱好,juicy, 推介焗
蒜,一向唔鐘意食蒜頭既我居然食唔停口

老公大角咀踢完波 太肚餓要係附近醫肚 終於搵到一間cafe 大熱天時真係要order杯凍飲先 老闆娘見我熱到面紅紅仲專登開大左冷氣 好細心呀! 見鋪頭只得2個人 又要整野食又要洗野又要落order 我就問下點解唔請多個人呀 原來係因為樓面有個人放假呀 好彩2個人有默契 整晚野食都唔會話要追單及等好耐 雖然大開餐牌選擇不多  但見到部分餐有雞翼或田園沙律 好抵呀… 所以叫左好多野食!  芝士流心蛋大啡菇配意大利飯鐵板上熱辣辣  唔留意餐牌個圖都唔知原本個流心蛋係個大啡菇入面 一切個菇 D蛋汁就流出黎  配合意大利飯黏黏的感覺  蜜糖雞翼 好正 因為Open kitchen 所以我睇住佢炸完再焗 D蜜糖好入味 唔係面個層有蜜糖味咁簡單 似係用蜜糖醃過 色似滷水雞翼但係甜嘅  普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜 感覺有小小似芝士流心蛋大啡菇配意大利飯多左慢煮豬脾仔 豬脾仔好軟 但我最大super係焗香蒜  我從來無諗過一個蒜頭係可以稱得上 “好味” 原來焗完可以有咁嘅效果  我地幾人之力好快清晒個焗香蒜 依個一定要試啦!  炸魚薯條沙律本身沙律係好健康 但加入炸魚薯條 整件事變得好肥
老公大角咀踢完波

好彩2個人有默契
整晚野食都唔會話要追單及等好耐

雖然大開餐牌選擇不多
 但見到部分餐有雞翼或田園沙律
好抵呀… 所以叫左好多野食!

芝士流心蛋大啡菇配意大利飯

感覺有小小似芝士流心蛋大啡菇配意大利飯
多左慢煮豬脾仔
豬脾仔好軟
但我最大super係焗香蒜

我從來無諗過一個蒜頭係可以稱得上 “好味”
原來焗完可以有咁嘅效果
 我地幾人之力好快清晒個焗香蒜
依個一定要試啦!

炸魚薯條沙律

• 著條
  • 椰汁雪條菠蘿沙冰
  • 流心焦糖朱古力心太軟
2017-06-02 239 瀏覽
今日再次去大角咀探望友人,到晚餐的時候友人介紹附近有間小本經營的小店味道不錯,而且價錢一點都不貴,所以就帶我去見識見識小店以黃色做主調,非常醒神和吸眼球門口擺放了餐牌,而且冷凍手工啤酒買2送1可惜我之後要當夜班,不能渴酒店內最盡頭是開放式廚房,我們所期待的美食就是在這裡誕生雖然我不能喝酒,但都有睇下手工啤酒的介紹!平均60,70元左右的手工啤酒買2送1喎!下次來到一定要試最貼心的是用圖表以表示啤酒的特色,味道的分析,即使未飲過此啤酒都可以根據自己的偏好去選擇飲品方面我們點了左邊的 <街角32特飲~跟餐價$25>及右邊的<香蕉泡沫咖啡~跟餐價$15>先說説特飲,大部分味道來自青檸,所以味道偏酸,正合我這個酸味控的口味!而且有清新的薄荷味,加上蘋果西打,所以非常清新至於香蕉泡沫咖啡,由底層的咖啡加上面層奶泡組成,聞落有陣陣香蕉味呷一口奶泡,蕉味豐富而且很順滑,之後再用飲管感受底層的咖啡,雖然不算很濃味,卻保留到咖啡獨特既苦味。最後把泡沫混和,甜甜的香蕉味就中和左咖啡既苦,但糖度非常適中,十分好飲!我們先點了兩個小食,其中一個是<香脆薯條~$25

小店以黃色做主調,非常醒神和吸眼球

門口擺放了餐牌,而且冷凍手工啤酒買2送1

可惜我之後要當夜班,不能渴酒

店內最盡頭是開放式廚房,我們所期待的美食就是在這裡誕生

左:角落32特飲  右:香蕉泡沫咖啡

香脆薯條

我們先點了兩個小食,其中一個是<香脆薯條~$25>,薯條外表炸得非常乾爽香脆,沒有多餘的油膩感,而卜卜脆的底下是棉棉的薯蓉,無論配以酸忌廉醬或茄醬都令人非常滿足!

焗芝士肉醬大啡菇

而另一個小食就是我最喜歡的 <焗芝士肉醬大啡菇~$48>

厚厚又多汁的大啡菇上釀滿香濃的肉醬和芝士,每一口都好juicy,而且大啡菇的厚薄度的確稱得上為一塊<菇扒>

普羅旺斯慢煮豬仔脾配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜

之後便到主菜登場!<普羅旺斯慢煮豬仔脾配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜~$128>
這個真的不得了!先是外型已經紅彤彤的非常漂亮,而且待應姨姨捧過來的時候,隔離桌的食客小姐都大叫了一聲 : 嘩!好靚吖!

當然有外表是不足夠的啦,味道才是不得了的重點!!
先説説主角豬仔脾,由於係慢煮的關係,所以保持到豬仔脾的淋滑
配以那種紅彤彤的神秘醬汁,真的好好味!醬汁的層次非當豐富,老實說,我除了可以説是好味和很香很清甜外,真的不能猜到用甚麼材料製成

靜悄悄地訪問老闆娘,誰知她鬼馬的回覆説是商業秘密

而蕃茄釀意大利飯亦是誠意之作!意大利飯的特色就是中間飯芯偏硬,不過即係如此,但依然感受到每粒飯都吸滿了濃濃的湯汁,再釀入又大又厚的蕃茄後再舖上芝士,看似簡單,但其實很花時間和心機

至於烤大蒜這個做法真的令小妹大開眼界!雖然只是簡單的把半個巨型蒜頭放進烤箱烤熟後再撒上小許鹽便成。但想不到效果是如此美味!
烤過的大蒜變得軟棉棉有點稔稔糯糯的感覺,而且沒有了生蒜的辛辣,只淨下香醇的蒜味,非常惹味

德國咸豬手黑椒忌廉汁燴意粉

最後到友人的主菜登場 <德國咸豬手配黑椒忌廉汁意粉~$88>
咸豬手不是重口味的咸,味道適中,而肉質微微的結實彈牙,和面層完全不肥膩的豬皮一起吃,感覺很好。
而意粉就很剌激
意粉吸收了濃濃的忌廉汁所以好creamy,但充滿好多黑椒碎,第一啖真的有少少辣,但那種黑椒獨有的辛辣真的令人剌激卻欲罷不能,愈食就愈停唔到口,不知不覺就食晒。
而值的一讚的是黑椒粒應該是即時磨的,因為食落有大細不一覺感覺!!

香烤蜜糖雞翼

田園沙律
別忘了意粉餐會配以香烤蜜糖雞翼和田園沙律!
外皮微脆的雞翼有著香甜的蜜糖味,好好味

而田園沙律雖然小小的一碗,但蔬菜很新鮮,配以另上的黑醋汁,真的和雞翼一樣是很美好的餐前小食

最後這餐豐富得令我們捧著肚子走的美味晚餐只是$329!絕對是良心價!

而且雖然小店人手不多,只有老闆娘和一位姨姨一腳踢,但出菜速度絕對有效律!即使同時有3.4枱客在等吃,都大概保持到每人枱中有一碟食物,每位食客都是一碟接著一碟

加油喔!支持良心小店

• 慢煮豬仔脾
  • 芝士肉醬大啡菇
  • 黑椒忌廉意粉
2017-05-30 350 瀏覽
大角咀,一個新舊事物共融的社區,亦是一個創業者天堂,對於拿不起太多資本而又想實現老闆夢的人士來說;這裡是一個好地方!而當中不乏有誠意及理想的小店,如早前曾光顧過,位於利得街的西餐廳。今日再到大角咀尋味,霎時被這個鮮黃色的貨櫃吸引。店外的自家手繪Menu Board - 特別喜歡這種會隨著不用需要或心情而有所變化的餐牌,喜歡的是它的「人氣」而非呆板的感覺。看著價錢經濟且食物也頗對口味,也不用多加考慮吧。位置絕對唔難找,由大角咀道轉入大全街後向左望,便看到目的地了。甫踏進店內,目光已被牆上的「旅行箱」所牽引,靚女店主非常懂得利用具特色的裝置以彌補空間感的不足;看著看著竟也勾起了旅行的快樂時光!而斜對面的古董掛鐘,更是呼應了那復古旅行箱;幻想置身於上世紀的蒸氣火車站,弄向那夢想的國度!套餐也有幾款類型,分別有廚師套餐(四種)、漢堡餐(三種)、意粉餐(三種)及沙律餐(兩種),另有小食及甜品。天氣悶熱,先叫杯啤酒解解渴,選了 Pilsner beer ,圖它口感爽快又順喉,夠冰凍,解渴確是一流,配埋酥脆的薯條,更是一絕。回魂後,終於可以好好考慮吃什麼了,最後我們選擇了廚師套餐的 二 和 三。二)

Pilsner beer

二)普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜~
番茄味的甜酸度均衡,感覺清新;豬脾仔煮得軟腍,輕輕一咬,已骨肉分離,而且非常入味,吃得是一囗接着一口。意大利飯跟平常吃的有點不同,內層口感比較粘糯,但外層又微帶脆脆的口感;別有特色。喜見這焗原個香蒜,經烤焗後已去除了辛辣感,只餘蒜香味,軟軟腍腍的很是滋味。
焗香蒜

普羅旺斯慢煮豬脾仔

三)香橙燒汁烤豬肋骨配脆薯仔配黑醋沙律
黑醋沙律~
盛載沙律菜的玻璃碗非常冰凍,肯在細節上下功夫;以小店的格局和資源來説實在是週到兼有誠意!澆上黑醋的沙律菜幾時都是我們的有營兼味美的選擇。
黑醋沙律

脆薯條~
超級好味!!炸得外脆內軟,薯味亦特出,主菜未到已差不多被我倆消滅得七七八八了。
附上的兩款沾醬分別是番茄醬和Tartar Sauce,真的要大推這個他他醬,是暫時來講自覺最好味的,
番茄醬和Tartar Sauce
這個美味的配搭(薯條+他他醬)原來是經過不同供應商的來貨中,挑選出今天這個令人滿意的品質。

香橙烤豬肋骨~
揭開錫紙已傳出陣陣香橙味,青香的橘子味令精神為之一振。豬肋骨同樣已烤得鬆軟入味,之不過用刀叉吃始終唔多方便,如附有膠手套便更窩心了,餐後店主詢問我們的用餐意見,才知道也有膠手套供應的;下次記得要攞啦。
香橙烤豬肋骨

炸朱古力布朗尼配雪糕~
朱古力味很濃郁而蛋糕亦鬆軟,內裡還有些流心的朱古力醬,非常味美;雲呢拿雪糕面層有一片薄薄的冰花,吃下去有點脆脆的口感;凍得非常過癮,原來為求令口感更佳,店主特意購置了一部雪糕機,難怪有這樣的水準,也看出店主對食物質素有一定的要求。
炸朱古力布朗尼配雪糕

這裡店子雖小如快餐店,出品的食物可不一樣;就以烤原個蒜頭來講,也不是一般簡餐店會供應的項目,而且更不會將貨就價,這類有誠意的小店實在值得多加支持!

資訊:這裡還提供「到會美食」,價錢分別為:8~10人  $1750 、15~18人 $2988 和 25~30人的$4380。
2017-05-09
Pilsner beer
焗香蒜
普羅旺斯慢煮豬脾仔
黑醋沙律
炸朱古力布朗尼配雪糕
  • 香橙燒汁烤豬肋骨配脆薯仔配黑醋沙律
2017-05-28 116 瀏覽
昨晚去試試這家餐廳,有驚喜。我們因為是2大1小,所以只叫了2個set dinner及1個小食。味道來說很不錯,而且服務也很好,只不過店舖有点小,坐起來有点擠迫。而價錢方面亦相當合理,不會太貴。可以一去再去。
昨晚去試試這家餐廳,有驚喜。
而價錢方面亦相當合理,不會太貴。
可以一去再去。
2017-05-27
大角咀近來愈開愈多餐廳,只要願意離開旺角走過來,必定有好多選擇。今天和男友選了一家吃西餐的小店,角落 三二。選它的原因,就是看到餐廳外面裝修有特色,餐牌上的主菜一點也不貴,又有手工啤酒,要支持小店,就放心進去了。店面非常小,只有大約十二個座位,舖面有一半都是廚房呢。店家是三口子,媽媽和女兒在廚房做菜,爸爸主要負責落單和飲品。事不宜遲,是時候要選兩個主菜了。因為是小店,菜式的選擇貴精不貴多。年輕的美女老闆娘說他們每創作一個菜式都需要多重試味才會推出,又希望製作獨特、其他地方沒有的菜式, 可見她對食物的要求非常執著和堅持。雖然跟餐已有飲品,但是當我們看到有手工啤酒就不用多想,一定要喝,而且還有買二送一的優惠,正中我們下懷。他們只供應六款,都是老闆娘親自找供應商,試過多款後精心挑選六款有獨特個性的手工啤酒讓客人選擇。她也細心提供每款啤酒的詳細介紹,客人可各適其適,怎樣都能找到合適自己口味的啤酒。因為買二送一,今次一餐已能試一半啦~ 之後發現我們所選的三款都是比利時進口的。Floris Wit- Branche是唯一的白啤,淡黃色,聞上去有清幽的花香,入口橘子味先出,然後才有麥味。然而麥味不會

Floris Wit- Branche是唯一的白啤,淡黃色,聞上去有清幽的花香,入口橘子味先出,然後才有麥味。然而麥味不會太濃,所以沒有任何苦澀的味道,容易入口,非常適合女士或啤酒初哥飲用。老闆娘都說這是最多人會點的款式~
Floris Wit- Branche

Estaminet Premium Pilsner較金黃色,有果味,麥味比剛才的濃,也是易入口的選擇。 第三支啤酒就在我們喝完這兩瓶再上吧,因為啤酒要冰凍的才好喝啊。
Estaminet Premium Pilsner

漢堡餐有炸薯條和田園沙律。這個擺盤方法我們覺得很精緻, 醬料全部分開,自己喜歡才點。薯條好像包了一層脆漿再炸,比平常吃的薯條更加脆口。田園沙律加了黑醋汁非常清新醒胃。
炸薯條拼田園沙律

角落芝心牛肉燕麥漢堡一上菜就讓我們口水直流。那個醬汁多到滿瀉,還看到有半溶芝士,肉餅又大又厚好邪惡呢
然而邪惡的食物需要一些健康的食材來平衡一下,所以他們的包是用燕麥來製造的全麥包,還有生菜和蕃茄。
角落芝心牛肉燕麥漢堡

手作漢堡那麼大個根本沒可能用手拿著吃,所以我們決定將他一切分為二。嘩,不得了。全麥包非常厚身但竟然可以做得那麼鬆軟, 麥味又香,降低了罪惡感
然後重點是那店家手打的厚厚的牛肉餅!!入面有全部溶掉的芝士,一切開就溢出來
未吃先興奮
肉餅味道香濃又juicy,肉質軟嫩。牛肉和芝士向來是非常夾的組合,店家這種做法更是讓這完美組合昇華至另一境界
黃色醬汁微酸,加蔬菜中和了肉味。這個漢堡,不得不吃

角落芝心牛肉燕麥漢堡

另一道主菜點了普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜,名字好長
有四件慢煮的豬仔脾,店家貼心用錫紙包好骨的位置。 因為是慢煮的關係,豬肉全熟但是肉的質感非常嫩滑軟身,在家好難做出來呢。配搭的茄汁混了香草,而意大利飯全部釀在原個蕃茄中,味道酸酸甜甜頗清新。 焗香蒜是個驚喜位, 原本我和男友已十分喜愛吃蒜,這個還要原個焗,取出來每粒入口慢溶,質感軟糯有咬口,好香啊
焗完沒了蒜原有的微辣味,只有香味,恰到好處。
普羅旺斯慢煮豬脾仔配蕃茄釀意大利飯及焗香蒜

吃完主菜,兩支啤酒都喝完了。最後上的一支啤酒是Tripel Karmeliet,為三支中最濃麥味和最深色的。它的花味芬芳,口感特別,是比較creamy的,不像其他爽口的啤酒。不過那個杯好像用錯了,哈哈。
Tripel Karmeliet

這家小店無論是買回來的手工啤酒,還是自家用心製作的食物都是有一流的水準。賣相精緻, 香味濃郁,味道和口感也帶來不同的層次的滿足感。餘下那三支手工啤酒,特別那個較高酒精的,待我遲點再來試吧。不知道到時老闆娘轉了餐牌沒有呢?我好期待嘗試他們的新菜式啊。這樣用心的小店要繼續努力經營
2017-05-20
Floris Wit- Branche