2012-11-15 529 瀏覽
Cova既cake試過好多次喇。但係每次試佢既cake都好膽戰心驚,好似一場未知嘅冒險,好怕會中伏。試過Tiramisu後很對口味,很喜歡。再試埋其他,愈試愈多,當中有辣有唔辣。Tiramisu試過咁多,覺得Cova唯一得我歡心既出品係Tiramisu。芝士層很幼滑,只撒上少量可可粉。好像有三層,浸咗酒既lady fingers濕潤度適中(不會像Paul Lafayet和Half/Full的出品般過濕,濕到出水);酒味濃郁得黎不會過嗆,咖啡味又是足夠。三者結合埋一齊是個good match!很對板的一杯Tiramisu,不用3分鐘就清光光啦,食完好滿足。這杯Tiramisu已列入要重溫的甜品之列,下次要食慢啲試真個味,仔細鑽研一下。Tiramisu mini tart完全唔掂啊。一小陀加咗可可粉既cream cheese放在沒有牛油味既酥皮撻,完全無Tiramisu的影子。Papaya mousse cakemousse的質感過實,不軟滑,好似魚膠狀;Topping既木瓜粒甜美。一般般吧。Oatmeal Sundae 好差。上層舖滿乾爭爭既麥片,加上下層淡然無味既mousse cake
Cova既cake試過好多次喇。

試過Tiramisu後很對口味,很喜歡。
再試埋其他,愈試愈多,當中有辣有唔辣。

Tiramisu

芝士層很幼滑,只撒上少量可可粉。
酒味濃郁得黎不會過嗆,咖啡味又是足夠。
三者結合埋一齊是個good match!

Tiramisu mini tart

完全唔掂啊。

Papaya mousse cake

一般般吧。

Oatmeal Sundae

好差。
上層舖滿乾爭爭既麥片,加上下層淡然無味既mousse cake。
食咗幾啖就放棄了。

Mango Cream Dome

OK,不過無驚喜。
正正常常一層蛋糕一層cream咁。

Carrot Cake

面層糖霜太甜,蘿蔔絲很少很少...蛋糕不夠濕潤。

續....
外賣自取