2014-02-24 6964 瀏覽
今天突然想來一點甜,經過新城市廣場的cova,想到就不如cake一cake,點了四款,滿足味蕾。Mango Cream Dome : 充滿了旦香,旦糕又鬆又軟,大人細路都鍾意~~Tiramisu Tart : 非常出色,咖啡味和酒香同樣特出,互相輝映,cream又打得夠滑,餅底鬆化,啖啖滿足。Strawberry Tart: 士多啤梨新鮮,夾在中間的忌廉有奶香又濃,很不錯。Mango Cheese Cake : 本來是最少期望的一個,但一入口,芒果味加芝士味十分相配,而且餘味很強,反而很有驚喜。
題外話/補充資料: 由於經常清櫃,所以傻仔敏慣常先點餅付款,行完街才取餅。
2014-02-23
5 分鐘 (外賣自取)
$88 (宵夜)
2013-10-15 3112 瀏覽
今日來到沙田,見好耐冇幫襯過Cova,就去買朱古力食下喇。今次試下朱古力Latte,我都係是旦揀左4款,其中有cappuccino latte丶pistachio latte我覺得會好食。佢的朱古力未食,但是單從佢的朱古力盒包裝就已經一個字--》靚!返到屋企,沖定杯紅茶,試朱古力喇!朱古力入口就溶,好滑,好重牛奶朱古力味,cappuccino味很淡但係係有的,同樣地其他3隻都係好重牛奶朱古力味,而且除左cappuccino外,果3隻味好近似個人來說,這幾款味冇特別,我應該唔會再買,下次會試其他味。
今日來到沙田,見好耐冇幫襯過Cova,就去買朱古力食下喇。

個人來說,這幾款味冇特別,我應該唔會再買,下次會試其他味。
2013-10-13
2013-09-18 2356 瀏覽
星期日又吃了一頓過節飯,飯後,表妹說買了COVA蛋糕,因為她是9月份生日的,就襯人齊一起吃蛋糕慶祝! 祝您生日快樂,晴晴^^lemon chiffon這個檸檬味戚風蛋糕造形簡單,只以兩片檸檬乾配上少量金薄成裝飾~ 海綿蛋糕部份有淡淡的檸檬味,幼滑的忌廉也有檸檬香氣,整個蛋糕味道都很清新,而且不會過甜,味道不錯的!記得往年在COVA買了一個開心果味蛋糕,質感鬆散,味道亦不好,已經對這品牌失信心,這次吃到美味的檸檬戚風蛋糕,我也想自己試整呢!

lemon chiffon

2013-09-15
2013-05-06 1900 瀏覽
早早聽過COVA的甜品類味道超凡, 我也跟公司吃過一次晚餐, 吃過雪糕, 沒有特別. 今次家人生日, 我決定買一個半磅蛋糕慶祝一番. 半磅, 也絕不便宜. 芒果Dome一個叫做dome的蛋糕, 第一次聽. 橫看豎看也不像我看過的名古屋dome, 台北小巨蛋...但因為被淡黃色, 像軟棉棉的棉花外表吸引住, 才選定它! (有朋友吃過開心果蛋糕好像也不錯)在淡黃色上灑了白色砂糖點綴, 吃時沒有注意到, 再看照片才感受到平平無其中帶點精彩~切開裡面有鮮芒果餡料, 甜度剛好. 小妹尤愛忌廉蛋糕, 那種忌廉鮮奶味重, 感覺輕盈.少許海棉蛋糕看得見, 但吃不到. 這個芒果蛋糕的做法跟一般東x堂芒果蛋糕做法不一, 以忌廉同芒果做主打, 滑而不漏, 很喜歡.
芒果Dome
少許海棉蛋糕看得見, 但吃不到.

2013-02-22 1531 瀏覽
早就聽說過這蛋糕的迷人,因為是季節限定,知道它的時候已錯過了。實際品嘗的時間已忘記,大約是2012 的夏季與秋季之間。一見到店內的小廣告,就馬上把錢付上預約了。果然,每一顆車厘子都香甜無比。朱古力一如以往的香濃,一丁點的甘苦。蛋糕有一點點的濕潤。只可惜好吃的都太快吃完。

實際品嘗的時間已忘記,大約是2012 的夏季與秋季之間。

一見到店內的小廣告,就馬上把錢付上預約了。

果然,每一顆車厘子都香甜無比。

朱古力一如以往的香濃,一丁點的甘苦。

蛋糕有一點點的濕潤。

只可惜好吃的都太快吃完。
2012-10-30
2012-11-24 574 瀏覽
上一篇有bug,顯示唔到啲字,所以發多次。續.... (呢啲cake係分幾次買,而家先的起心肝post晒上黎)Mascarpone Cheese With MangoCheese滑,但質感略嫌實咗啲,幾有芒果味,加埋面層既cream&鮮甜既芒果粒已不錯,點知再食落去有驚喜,個消化餅底做得很出色,夠厚又無變腍/濕,好挺實,好味。Mini Millle Foglie本身唔太鍾意酥皮,但呢個又幾好喎。層層薄薄既酥皮間,藏著三種surprise!一層cream,一層草莓醬,一層custard,設計好有心思!酥皮因為加入cream & custard以及甜美的草莓醬而變得濕潤不會乾巴巴,很討喜!Coconut本身唔太喜歡椰絲,故不評。Blueberry Cheese Cake呢個Cheese Cake無乜芝士味,質感又係過實,好似魚膠狀,識彈吓彈吓,完全不像Sift同埋paul Lafayet 既Blueberry Cheese Cake個質感咁細膩,一叉落去係好順好滑溶溶地咁。加上唔鐘意佢個甜到掉牙既藍莓醬。得個消化餅底好食。cheese cake我都係偏好Sift的(暫時)。Mini Lem
上一篇有bug,顯示唔到啲字,所以發多次。

Mascarpone Cheese With Mango

Mini Millle Foglie
本身唔太鍾意酥皮,但呢個又幾好喎。
層層薄薄既酥皮間,藏著三種surprise!
Coconut
本身唔太喜歡椰絲,故不評。

Blueberry Cheese Cake
加上唔鐘意佢個甜到掉牙既藍莓醬。
得個消化餅底好食。
cheese cake我都係偏好Sift的(暫時)。

Mini Lemon Chiffon Tart
太甜了。
2012-11-16 460 瀏覽
續.... (呢啲cake係分幾次買,而家先的起心肝post晒上黎)Mascarpone Cheese With MangoCheese滑,但質感實咗啲,幾有芒果味,加埋面層既cream
2012-11-15 529 瀏覽
Cova既cake試過好多次喇。但係每次試佢既cake都好膽戰心驚,好似一場未知嘅冒險,好怕會中伏。試過Tiramisu後很對口味,很喜歡。再試埋其他,愈試愈多,當中有辣有唔辣。Tiramisu試過咁多,覺得Cova唯一得我歡心既出品係Tiramisu。芝士層很幼滑,只撒上少量可可粉。好像有三層,浸咗酒既lady fingers濕潤度適中(不會像Paul Lafayet和Half/Full的出品般過濕,濕到出水);酒味濃郁得黎不會過嗆,咖啡味又是足夠。三者結合埋一齊是個good match!很對板的一杯Tiramisu,不用3分鐘就清光光啦,食完好滿足。這杯Tiramisu已列入要重溫的甜品之列,下次要食慢啲試真個味,仔細鑽研一下。Tiramisu mini tart完全唔掂啊。一小陀加咗可可粉既cream cheese放在沒有牛油味既酥皮撻,完全無Tiramisu的影子。Papaya mousse cakemousse的質感過實,不軟滑,好似魚膠狀;Topping既木瓜粒甜美。一般般吧。Oatmeal Sundae 好差。上層舖滿乾爭爭既麥片,加上下層淡然無味既mousse cake
Cova既cake試過好多次喇。

試過Tiramisu後很對口味,很喜歡。
再試埋其他,愈試愈多,當中有辣有唔辣。

Tiramisu

芝士層很幼滑,只撒上少量可可粉。
酒味濃郁得黎不會過嗆,咖啡味又是足夠。
三者結合埋一齊是個good match!

Tiramisu mini tart

完全唔掂啊。

Papaya mousse cake

一般般吧。

Oatmeal Sundae

好差。
上層舖滿乾爭爭既麥片,加上下層淡然無味既mousse cake。
食咗幾啖就放棄了。

Mango Cream Dome

OK,不過無驚喜。
正正常常一層蛋糕一層cream咁。

Carrot Cake

面層糖霜太甜,蘿蔔絲很少很少...蛋糕不夠濕潤。

續....
2012-10-07 362 瀏覽
與朋友逛街,看見這裡人不多,便進去休息一下。這裡位置不多,而且有些是企位,但勝在裝修華麗而高貴,給人十分 high-class 的感覺。雖然 set 較優惠,但只想要一杯Tiramisu。幼滑的芝士,我可以想像到當中有多少乳脂,手指餅濕潤,有淡淡的酒香,但朋友嫌酒味不夠,對我而言還好,反而面頭的乾手指餅不太合我心意,有畫蛇添足的感覺。其他款式的蛋糕不太吸引我,下次都是來一杯立食的Tiramisu吧~

2012-10-02
  • Tiramisu
2012-09-26 407 瀏覽
爸爸要去偏遠地方工作,親戚朋友為爸爸及我的表妹在家開大食會~至於我就負責訂蛋糕了,由於表妹亦訂了雪糕蛋糕,我就訂一個COVA既開心果蛋糕($330)LA~個蛋糕表面紅莓、藍莓&士多啤梨,睇見都想食但味道就同我想像中有好大出入,D蛋糕不夠鬆軟,而且個TEXTURE好散,一叉落去會自動分離,而且食唔到開心果味,但就有D果仁粒粒係蛋糕入面,個蛋糕仲甜左D添,真係名牌都唔代表D乜,我係嗰D好味就話好味,唔好味就話唔好味既人,唔會係名牌蛋糕就覺得佢就係代表好味我反而覺得美心既天使蛋糕OR陽光天使既質數好好,百幾蚊既CREAM CAKE QUALITY居然比得上大牌子P.S. 星期六晚上六時多去到COVA取蛋糕,店內人不多,但三位職員各有工作,我向一位正對客介紹PARTY小禮物的女職員表示取西餅,她沒有回應我,我以為她聽不到,再向該女職員遞上蛋糕收條,她才望向我,"而家係繁忙時間,請等一等" 跟住另一位職員過來交給我蛋糕。我最唔開心係點解個職員可以無視顧客,我以為佢聽唔到先講多次,但個STAFF眼尾都無望過我,我再問佢,先話忙緊,咁算咩態度先,真唔明白點解我會貼錢買難受。

個蛋糕表面紅莓、藍莓&士多啤梨,睇見都想食

唔會係名牌蛋糕就覺得佢就係代表好味

請等一等" 跟住另一位職員過來交給我蛋糕。

忙緊,咁算咩態度先,真唔明白點解我會貼錢買難受
2012-09-22
其他
紀念日
  • 沒有
2012-08-03 280 瀏覽
今日經過Cova才記得我都好耐冇食過Cova d cake, 所以我買左2件cake做我既tea,一件係dark and white chocolate mousse cake,味道ok,唔會好甜同太苦,但能帶出 dark chocolate mousse既香濃味,我好like第2件係Mango tart,用左好多粒芒果肉,d 芒果肉好鮮甜,唔似浸糖水果d生果,餅底ok,唔算太厚,餅同芒果肉中間有d cream,食既時候會冇禁乾,表較smooth。

第2件係Mango tart
mango tart
,用左好多粒芒果肉,d 芒果肉好鮮甜
2012-07-02
mango tart
  • dark and white chocolate mousse cake,Mango tart
2012-06-10 254 瀏覽
星期六的下午,在附近看罷展覽只想找個地方買一杯咖啡提提神行了一會只是STARBUCKS和這裡,最後選了這裡多數人來這裡都會是買餅,但其實不少中環人也知道這裡的咖啡其實也是不錯的而且看一看這一間的環境,雖然只有數張坐椅,但論感覺已經比starbucks舒服成條街了再看看餐牌,這的價錢其實一點也不像它的餅貴,甚至比鄰店的starbucks還要便宜(其實是starbucks悄悄地加得太多次價了)這一次點了最常喝的mocha regular size, 純粹因為這裡的朱古力一定會比 starbucks好,畢竟,它都是一間賣朱古力的店呢打開一開,外賣也做得較有誠意,竟然有一點拉花喝一口,泡沫做得順滑,咖啡味中規中舉,不是很苦也不是很濃的那一種朱古力味也不太甜,做得剛剛好整體來說,只有COVA的地方,我覺得我再也不會到starbucks的了
星期六的下午,在附近看罷展覽只想找個地方買一杯咖啡提提神

行了一會只是STARBUCKS和這裡,最後選了這裡

怎樣也比擠迫的starbucks坐得舒服吧
(其實是starbucks悄悄地加得太多次價了)
價錢也較相宜
打開一開,外賣也做得較有誠意,竟然有一點拉花
打開還見到拉花
朱古力味也不太甜,做得剛剛好

2012-05-26
5 分鐘 (外賣自取)
打開還見到拉花
  • Cafe Moka
3C
2012-06-09 193 瀏覽
4C會想起鑽石 3C 又是什麼?Cova Chocolate Cake 是也。老公給我surprise,買來一個全朱古力蛋糕。朱古力和蛋糕的比例該只有9:1, 甚至是9.5:0.5。直接把它當做朱古力好了!近年愛上dark chocolate,稍稍多了奶味的朱古力,反感覺得失色。這個蛋糕的,當然不是用dark choco,不過奶味並不奪主,和朱古力各守本份,比例剛好,既有朱古力的濃又有奶的滑。不過,兩人吃一個「全」朱古力蛋糕,就要花上三天了!正所謂貴得有道理,縱使吃到第三天,味道依然!
Chocolate Cake@Cova
紀念日
Chocolate Cake@Cova
2012-05-12 212 瀏覽
途經沙田,想買一杯解渴的飲品,一心想試Cova的Iced Mocha,但令我好失望,估唔到cova的出品這麼差,簡簡單單的一杯Iced Mocha,飲落完全沒有朱古力味,,只有咖啡味,好苦澀,像飲緊普通餐廳的凍咖。
2012-01-31 322 瀏覽
食過3,4 次cova 既蛋糕咁多次都冇失望過因此要寫個食評先得~!海綿蛋糕又林又香又軟生果好甜好新鮮生日蛋糕既size 剛好. 難得人日, 買番去同屋企人食. 10個人, 一人細細件, 感覺剛好. 朋友生日絕對會再買!
食過3,4 次cova 既蛋糕

咁多次都冇失望過

因此要寫個食評先得~!

海綿蛋糕又林又香又軟

生果好甜好新鮮

朋友生日絕對會再買!
2012-01-29
外賣自取
$310 (其他)
生日