BKK

Happy Friday Night-只要和同頻率的人吃飯每天都Friday 相約一齊食BKK,點知一起揀中左呢個和牛炒泰式裸條(pad see ew)佢地啖係求其整,牛肉有厚到食得出肉味濃而且唔係雪牛,佢地用返泰國既重口味醬料-泰式辣醬醬同辣粉,見到即刻開心左。驚喜亦都唔只一樣,陸陸續續上枱,點左柚子大蝦沙律,佢地都神還原左泰式沙律- 香葉,花生碎,炸乾蔥,香葉,炸蒜同埋乾辣椒🌶️,再用左魚露同甜雞醬整返佢地個醬汁,勁似之前係JJ MARKET 食個個木瓜沙律既神奇醬汁味,超懷念仲食左大家都未試過點既炸辣味雞翼,笑死我,個廚專登出嚟講,我為左二位專登活捉左隻雞黎整雞翼,勁新鮮必須即刻食,笑到我地想死,雞翼食到用香茅同魚露既咸香,加埋佢地個topping ,咸咸辣辣好岩送啤酒幾惹味,起初以為阿廚講笑,但個雞翼咬落去都幾多汁(湧出黎咁,仲要係鮮雞味既汁)做到外面香口入面好juicy,應該唔係用雪藏彊屍貨先做到呢種效果,而且佢係比全翼同每隻差唔多大同幾重手,呢個我覺得自己會再食。仲點左一個係香港少食到既烤粟米,呢個比想像中油漏,滴哂油咁,我自己一般了。飲品點左芒果smoothies 同coc

飲品點左芒果smoothies 同coconut smoothie
我本身以為又會用d假野加落去整比我地飲,但點知,佢真係打芒果同熱情果加椰青水打

而coconut smoothie 就用左椰子🥥冰加斑蘭葉咁去打,係飲到同出面假野好唔一樣既味道(反而係曼谷個個咩咩夜市水果西施飲到加假果味糖水同無味水果既smoothies ,完全被騙系列,個位西施仲因為朋友要少糖面都西哂咁整)

甜品本身只係點新地做諗點解呢度無mango sticky rice
原來我地點個個芒果椰子新地就係用after you 做法既「芒果椰子糯米飯新地- 芒果片整左芒果花,椰子糯米冰打碎放中間,芒果粒+芒果汁係底

我唔會講呢間野係平,佢絕對無論係裝飾,食物定位,位置佢都唔會極平(PMQ黎架!)不過係PMQ 隱藏左一間寶石💎一樣既餐廳係度,我覺得佢做到咁既質素+廚師精心挑選同設計既menu,已成心目中第一位泰菜,cp爆曬標了

2024-09-03
  • 芒果椰汁糯米飯
  • 泰式和牛炒粿條
  • Pad See Ew
  • 大蝦柚子沙律
  • 炭燒雞串沙嗲