2019-07-18 207 瀏覽
將軍澳中心最近開咗好多新餐廳,今晚拉埋同事一齊去試老媽拌麵。呢間餐廳開業以黎都大排長龍,不過我哋等咗十幾分鐘,就入到席。我哋四個人每人都叫咗唔同嘅麵,各人再配一杯嘢飲,另加兩款小食。先講講我食蔥油嫩雞拌麵,只可配幼麵,蔥油味幾香,但份量都幾多,細胃人要留意。女同事話老成都擔擔麵幾惹味,花生味幾香濃,辣味慢慢滲出黎。呢款都性價比高,值得encore。愛食辣嘅女同事,揀咗地獄麻辣牛拌麵,係好味嘅,但覺得未到地獄程度,覺得可以剔除地獄二字。如果便宜$20,性價比會高好多。至於食川味紅燒牛肉麵嘅男同事話,比碗麵嘅份量「嚇倒」(台灣腔),味道很一般,沒有辣味,覺得「有點失望」(繼續台灣腔),唔建議用$72試。小食方面,台灣香腸似港式臘腸,但味道OK嘅~澎湖花枝丸味道合格!四杯嘢飲都不錯,比食物有驚喜!我哋分別叫咗兩杯黑糖鮮奶茶、荔枝綠茶、冬瓜檸檬。黑糖鮮奶茶比想像冇咁甜,茶底幾香!

蔥油嫩雞拌麵
2019-07-18
15 分鐘 (堂食)