築間酸菜魚

2024-07-12 215 瀏覽
銅鑼灣最近新開間酸菜魚,身為無骨魚迷嘅我一定要試,約埋友人收工gogogo🔈呢間來自台灣過江龍[築間酸菜魚],聽聞在台都好出名,依加開起香港,唔洗飛都有得食🤤佢哋除咗酸菜魚外仲有唔同口味嘅魚魚,唔鐘意酸味仲可以揀其他 。魚魚分設大、中、小份,一個人獨食可以食到👍🏻總長酸菜魚(小)$148魚盤配料有金菇、酸蘿蔔、木耳、腐皮、泡椒、酸菜…佢哋魚片係用烏鯉魚,魚片食落爽滑,無骨,無乜腥味👍🏻 加埋幼薯粉更加索湯汁🤤味道上,佢係屬於微辣,酸味就唔重,相對口味無咁重,怕辣怕酸人士可以嘗試海派蝦湯魚(小)$178蝦湯係由白蝦頭熬煮成蝦高湯,再配埋多款海鮮,有青口、蝦🦐、白蜆、魷魚…令到湯底十分鮮甜,突顯海鮮濃郁味道。味道上有啲似食緊蝦湯拉麵,蝦味好濃郁。估唔到蝦湯配魚片呢個配搭幾夾,有驚喜🤤高雄甜不辣$28份量多,粒粒新鮮熱辣辣炸起!甜不辣係用魚肉漿油炸而成,佢哋先調味後炸,令魚肉入晒味,唔洗再沾任何醬料 價錢都好抵食😝😝鐵漢小酥肉$35酥肉炸得脆口,再灑上椒麻粉,食完有啲麻麻感覺!辣就唔會好辣 不過酥肉厚返少少 口感會再正啲🤩暴走波奶茶$22奶茶香味夠,再配搭寒天珠,有口感!甜度也可接受(無得控
銅鑼灣最近新開間酸菜魚,身為無骨魚迷嘅我
一定要試,約埋友人收工gogogo🔈

總長酸菜魚(小)$148

海派蝦湯魚(小)$178

高雄甜不辣$28

鐵漢小酥肉$35

暴走波奶茶$22
奶茶香味夠,再配搭寒天珠,有口感!
甜度也可接受(無得控制甜度)

冬瓜檸檬$18
淡淡冬瓜茶再配上檸檬🍋,酸酸甜甜 十分清新
食到中途,好飽好膩嘅時候可以飲啖,立即c服

士多啤梨奶凍$28
奶凍質感偏實,不過都濃奶香味,加埋酸酸甜甜士多啤梨醬,好好味😝
  • 總長酸菜魚