2025-01-05 142 瀏覽
今日係我同男朋友嘅拍拖紀念日,為咗慶祝,我哋揀咗位於天后嘅一間高貴日式料理餐廳。呢間餐廳午餐有三款選擇,我哋決定簡咗最貴嘅$688廚師發板【OMAKASE 16品】。內容包括刺身、壽司、和食、雲丹、卷物、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,真係好期待!一坐低,服務員就幫我哋準備好所有嘢,首先上嚟嘅係蟹肉茶碗蒸。茶碗蒸滑順得無得輸,蟹肉新鮮,味道香濃,真係一開始就令我哋感受到廚師嘅用心。之後就係刺身,看到活北寄貝同斑馬瀨尿蝦,真係眼前一亮!北寄貝肉質鮮甜,咬落去有種海洋嘅味道,完全唔腥。而斑馬瀨尿蝦就更加驚喜,蝦肉QQ,爆多蝦膏,口感十足!跟住就輪到炸物,有炸希魚同炸松茸菇。炸希魚外脆內嫩,魚肉新鮮,冇油膩感,配上少量嘅鹽,味道正正好。而炸松茸菇就真係意想不到,外面炸得金黃香脆,內裡嘅松茸香氣四溢,咬落去有一種土壤嘅鮮味!之後就係壽司,呢度有好多款魚,包括池魚、赤身、拖羅,仲有吞拿魚蓉手卷。每一款壽司都切得極薄,米飯同魚肉之間嘅比例掌握得非常好,真係食到鮮味四溢。特別係拖羅,油脂分佈得好均勻,食落去滑溜溜,真滿足!最後仲有味噌湯,湯底清淡,味道好舒服,非常適合搭配之前嘅菜式。湯裡面有海帶,味道清新最
今日係我同男朋友嘅拍拖紀念日,為咗慶祝,我哋揀咗位於天后嘅一間高貴日式料理餐廳。呢間餐廳午餐有三款選擇,我哋決定簡咗最貴嘅$688廚師發板【OMAKASE 16品】。內容包括刺身壽司、和食、雲丹、卷物、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,真係好期待!

最後,甜品就係焦糖蒸蛋,外觀精緻,食落去滑順,味道甜而不膩,正正係一個完美嘅結尾,令整頓飯有個圓滿的收尾。

今次喺天后呢間高貴日式料理餐廳嘅用餐經歷真係非常愉快。食物質量高,味道出色,服務態度非常周到,環境優雅,下年都可以再黎食晚餐!