2025-01-20
陽光普照嘅日子心情特別暢快,如果可以一邊享受陽光一邊享用美食更為舒心開胃中環7號碼頭預層有間臨海餐廳地方大氣氛casual舒服有得食地中海半自助午餐價錢幾合理,亦可散嗌自己心頭好菜式,喺中環海濱區咁chill嘅環境食lunch幾寫意印象中地中海菜選材都好健康,巡一巡bar枱見呢度食物種類都唔算少首先要講當日供應嘅現切烤牛腩,個人覺得最好味係佢食完再encore!本身肉質唔錯,烤過嘅牛腩又香又腍、近脂肪位差唔多入口即溶亦無牛騷味,覺得配gravy食最夾,甜甜哋嘅洋蔥醬都ok凱撒沙律蔬菜幾新鮮爽脆,有多種沙律汁揀好似石榴醋、哈里薩芝麻醬同刁草乳酪較為少見,仲有其他配料如芝士乾果合桃等我鍾意食hummus配pita包,鷹咀豆沙味道還好、可以再做creamy啲,麵包可能放喺bar枱俾客人夾關係所以唔熱冷盤嘅煙三文魚品質okay口感煙韌較為鹹香Pumpkin & kale salad色調鮮豔,南瓜嘅爽甜和羽衣甘藍嘅甘苦味相映成趣藜麥沙律亦是超級食物清新健康燴摩洛哥雜菜味道濃郁豐富每日湯品係栗米湯較為清淡因為食得咁豐富個胃無位放甜品而放棄叫,但見有杯叫Tiramisu嘅雞尾酒幾特別咁,取而代之嗌咗
中環7號碼頭預層有間臨海餐廳地方大氣氛casual舒服
冷盤嘅煙三文魚品質okay口感煙韌較為鹹香
藜麥沙律亦是超級食物清新健康
燴摩洛哥雜菜味道濃郁豐富
每日湯品係栗米湯較為清淡
因為食得咁豐富個胃無位放甜品而放棄叫,但見有杯叫Tiramisu嘅雞尾酒幾特別咁,取而代之嗌咗呢杯試試。個名改得無錯、神還原提拉米蘇果種味道,順滑濃郁咖啡酒香味亦有甜度,就當佢餐後甜品咁飲
Semi-buffet係包咖啡/茶,今次叫凍檸茶好大杯