2021-09-26
睇咗《Fantastic Fungi》,對大自然好有體會,突然好想食吓菌類,吸收自然嘅力量,食素就係最好嘅行動呢間既係素食,又別具創意好似呢個酥皮盒,裡面一粒粒會以為係risotto,但其實係一粒粒嘅意粉,所以質感好得意脆卷脆卜卜,材料層次豐滿又豐富Risotto醬汁好均勻,好香忌廉同黑松露味,最盞鬼係用腐皮扮成雞髀咁個樣,味道同樣唔輸畀真雞髀㗎前菜有泰式沙律同涼拌黑豆黑木耳,沙律清甘爽利,十分新鮮。涼拌木耳醬汁好惹味,作為前奏好醒胃食完前菜仲有手卷㗎,特別在於佢地係無飯手卷,以苜蓿芽代替,配以芒果/蘆筍,加上牛油果醬,分分鐘好食過飯卷湯有中西二款,西湯係牛肝菌桃膠忌廉濃湯,其香味濃到會令人成癮,超香菇味呀中湯係茶樹菇竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯,湯料超足,大大舊雪蓮子,煲得極腍甜品有黑芝麻糕,古法製成,另有一番滋味加幾蚊可以要個cheesecake,榛子海鹽焦糖味,確係幾好味加$10就有杯雪梨青檸蘆薈茶,感覺好多料,好似好補咁,順便消暑解渴都不錯
呢間既係素食,又別具創意
脆卷脆卜卜,材料層次豐滿又豐富
甜品有黑芝麻糕,古法製成,另有一番滋味