3天前
。今次嚟呢間儀式感滿滿嘅日式餐廳,餐廳環境佈置相當有格調,坐落好舒服。我哋叫嘅Omakase Moon Set,入面每道菜都好似藝術品咁,非常精緻好打卡able。-首先上咗慈菇片、柑桔蜜、合桃、金菇配帶子,食嘅次序都有分由淡至濃,味道有層次而且豐富,好開胃。-跟住師傅上咗一道好似藝術品嘅菜式,真鯛魚包裹住海膽放喺紫蘇葉上面用一個杯裝住,然後師傅就會裝上液態氮,當亦太淡充滿變成一個大泡泡之後再爆開,仙氣瀰漫,真係好打卡able。-然後仲有生蠔、笠貝、白子、鰹魚,生蠔非常肥美大隻,笠貝食落爽口鮮甜,白子火炙之後味道焦香而且口感綿滑,鰹魚口感厚實貌相精緻。-跟住嘅和牛壽喜燒亦都好有驚喜,和牛肉嫩而且味道濃郁,配上蒟蒻麵,口感非常豐富,而且個湯底都好入味。-接下來就係10本壽司,分別有深海池魚、伊佐木、象拔蚌、交鰈魚邊、毛蟹海膽、大拖羅、鯖魚、金目鯛、安康魚肝、北海道海膽,食材非常新鮮,而且種類好豐富,連比較少見嘅鮟鱇魚乾、交鰈魚邊、伊佐木等等都可以食到。最令人驚喜嘅係北海道海膽,份量勁滿嘅海膽放上紫菜度,師傅在噴上金粉,見到就已經心心眼。-最後食埋鮮甜嘅蜆肉麵豉湯同埋北海道蜜瓜,大滿足。-
。
最後食埋鮮甜嘅蜆肉麵豉湯同埋北海道蜜瓜,大滿足。