2021-08-26
1960 瀏覽
📍#究極堂🇭🇰香港北角蜆殼街9-23號秀明中心地下D號舖#MFJ北角 #MFJ炮台山 #MFJ日本菜人均消費: HKD308味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆位於炮台山的究極堂 @kyukyokudo ,網評好壞兩極,但不礙我想試佢三色丼的意欲🤤 餐廳都算舒適,和風路線,木系裝潢都幾舒服,不過環境應聲,有一點點嘈🤏🏻 餐牌選擇都多,價格中等👌🏻⭐️海鮮究極丼🍱$198究極丼有牡丹蝦,三文魚,油甘,吞拿魚蓉,帶子,三文魚籽,而無海膽就換左片拖羅各類刺身都算新鮮,未到鮮到飛著,但不錯丼飯跟一個蛋黃醬加紫菜撈飯,食落真的好香好好味!坦白講,個丼真的好細碗,食完好似無食過咁😂😂⭐️海鮮迷你三色丼🍱$158賣相好吸引的三色丼!分別有蟹膏蟹肉丼,拖羅三文魚籽丼,香蔥吞拿魚蓉丼!蟹膏蟹肉好味,蟹味夠晒濃,加上燒過好香拖羅就麻麻,起筋唔香,但三文魚籽微微帶咸又夠鮮,下飯一流!香蔥吞拿魚蓉不算特別香口,但勝在又有隻蛋撈飯!🆗五點刺身拼盤🍣$298五點刺身比較普通!三文魚正常,油甘厚切油香可以,牡丹蝦只有一隻🙄 拖羅好粉嫩但無魚香,赤
📍#究極堂
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆
⭐️海鮮究極丼🍱$198
各類刺身都算新鮮,未到鮮到飛著,但不錯
丼飯跟一個蛋黃醬加紫菜撈飯,食落真的好香好好味!
坦白講,個丼真的好細碗,食完好似無食過咁😂😂
⭐️海鮮迷你三色丼🍱$158
蟹膏蟹肉好味,蟹味夠晒濃,加上燒過好香
拖羅就麻麻,起筋唔香,但三文魚籽微微帶咸又夠鮮,下飯一流!
香蔥吞拿魚蓉不算特別香口,但勝在又有隻蛋撈飯!
🆗五點刺身拼盤🍣$298
五點刺身比較普通!三文魚正常,油甘厚切油香可以,牡丹蝦只有一隻🙄 拖羅好粉嫩但無魚香,赤貝係黑黑地的😨
不是不好味,$298亦不貴,但真的麻麻
⭐️4重芝士炸蝦卷🍤$45
炸蝦細細件,被重重芝士包圍著!味道香濃,加上燒過特別香,大人細佬都適合!
💯明太子芝士玉子燒🍳$68
另一個特別想食的就是玉子燒!其實賣相比較像蛋包飯😂 裡面有溶融的芝士和蛋醬,加上香濃的明太子醬,紫菜碎和蟹籽,好好味,$68超食
🆗久家本店 果物家族 桃 🍑 $38/杯
味道好淡,只有少少桃味,份量只有20ml左右,唔抵飲
網評主要批評服務態度,我又不覺得係惡劣,服務的確是未算周到,例如坐低點完才15分鐘之後才有水,但全部都好有禮貌
食物方便我覺得整體不錯,但份量真係太少,兩大一小食了$900多是完全不飽的😅
#sashimi #don #japanesedon #sashimidon #minidon #shrimproll #eggroll
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #炮台山美食 #北角美食