2020-08-18
好友係牛頭角上班,成日話附近無啖好食,其實只要細心留意,想搵間有特色兼高質素嘅餐廳,一點也不難。最近就發現牛頭角港鐵站附近新開咗間日本料理「森戶」,今日就一於相約朋友一齊到訪。之前已經打咗電話嚟訂檯,原來餐廳 6 月先開始營業,而家尚在試業階段。店員話餐廳而家推出咗個「抗疫優惠二重奏」:如果客人點選 Omakase,第二位即可享半價優惠;另外由而家至 9 月 18 號,客人無論堂食或外賣,均可享全單 85 折。雖然兩款優惠不能同時使用,不過諗落都仍然覺得好抵食。餐牌選擇很豐富,有 Omakase、各式各樣壽司、火炙壽司、軍艦、刺身、卷物、手卷、盛盒、海鮮丼等。今次我哋就揀咗兩個 Lunch Set:北海丼、特上壽司拼盤。每個午市定食都會奉送麵豉湯和沙律;麵豉湯內有海藻和豆腐,飲完個胃暖笠笠,好舒服。雜錦沙律菜好新鮮,碧綠爽脆,配有少量和風芝麻醬,清新開胃。先來特上北海丼 ($188),內有七款港人最愛嘅刺身,當中包括有吞拿魚腩、油甘魚、帶子、海膽、牡丹蝦、三文魚籽和三文魚,用料勁豐富,加上顏色很鮮艷,真係睇見都想食!每款刺身都很新鮮,吞拿魚腩夠曬肥美,入口魚油香濃。油甘魚食味亦不俗,肉
餐牌選擇很豐富,有 Omakase、各式各樣 壽司、火炙壽司、軍艦、刺身、卷物、手卷、盛盒、海鮮丼等。今次我哋就揀咗兩個 Lunch Set:北海丼、特上壽司拼盤。
先來特上北海丼 ($188),內有七款港人最愛嘅 刺身,當中包括有吞拿魚腩、油甘魚、帶子、海膽、牡丹蝦、三文魚籽和三文魚,用料勁豐富,加上顏色很鮮艷,真係睇見都想食!
每款 刺身都很新鮮,吞拿魚腩夠曬肥美,入口魚油香濃。油甘魚食味亦不俗,肉質緊實富彈性,鮮味細緻。海膽瓣瓣完整肥美,每啖都充斥著鮮甜味,口感 Creamy。三文魚色澤光鮮,配脹卜卜的三文魚籽吃,更添鮮香。墊底的米飯亦有水準,粒粒飽滿,夠黏糯,入口濕潤,醋味恰到好處,吃到飯香。
接著送的特上 壽司拼盤 ($258) 賣相亦令人眼前一亮,一客十件,當中包括有吞拿魚腩、牡丹蝦、赤貝、銀雪魚、深海池魚、魴鮄、海膽、 帆立貝、鲭魚、三文魚籽。面頭的魚生望落去全部色澤都好光鮮,足見用料上乘。當中牡丹蝦特別好吃,蝦肉爽彈,味道鮮甜;而爽脆嘅赤貝入口亦帶著淡淡貝類鮮香。鯖魚油脂很豐潤,肉質細緻嫩滑,吃完滿口脂香。
用餐期間不停見有客人嚟買外賣,問過店員,原來餐牌上大部分食品都可供 takeaway, 如果擔心疫情,唔想堂食,過嚟買外賣都係一個唔錯嘅選擇。