🍶𝗦𝗔𝗞𝗘 𝗜𝗦 𝗧𝗛𝗘 𝗟𝗜𝗤𝗨𝗜𝗗 𝗩𝗘𝗥𝗦𝗜𝗢𝗡 𝗢𝗙 𝗣𝗛𝗢𝗧𝗢𝗦𝗛𝗢𝗣 近日去咗呢間新開日式串燒店,串燒都幾多元化:除咗普通牛、豬、雞款式之外,連比較刁鑽嘅部位「提燈」都有,仲有勁款清酒🍶選擇,好適合同朋友一齊聚會,L͟e͟t͟'͟s͟ ͟g͟o͟!前菜🍅梅子蕃茄 $28呢個前菜超級開胃,水潤嘅蕃茄經過大量砂糖醃製,加上梅子嘅酸甜味,食落去蕃茄多汁酸甜味並重!🍳蒲燒鰻魚玉子燒 $58玉子燒蛋香味濃,質感濕潤鬆軟,玉子不會過熟,入面有包含濃味的鰻魚肉片,應該大部份朋友都會喜歡呢個玉子燒!🔥🥢串燒款式都好多,餐廳主要用備長炭燒烤,所以每款都有炭燒香氣,鎖住肉汁,並不會燒太乾,食材質素全部都不錯,只使用簡單嘅鹽同胡椒甜味已經足夠,呢度不時都會有特別串燒:🏮限量 🐥🥚提燈 $78「提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,連在一條竹籤上,看起來就像是一盞提著的燈籠。」超級特別,唔係間間串燒店有!卵巢有一浸好淡嘅雞肉味,比我想像中淡味,質地就似食緊白子,而未孵化嘅蛋入面充滿蛋汁,食落口非常新奇,如果夠膽嘅朋友可以一試!另外我都喜歡:🐃牛舌芯串 $78呢隻牛舌厚薄啱啱好,可以均勻地受熱,食落肉質細緻,口感都算爽脆!🐓

前菜
🍅梅子蕃茄 $28

🍳蒲燒鰻魚玉子燒 $58

🏮限量 🐥🥚提燈 $78

超級特別,唔係間間串燒店有!

另外我都喜歡:

🐃牛舌芯串 $78

🐓雞皮$28
雞皮反而就好似炸過咁勁香口,味道比較濃郁,好似食薯片咁,屬於邪惡之選!

🫙鹽燒手羽 $28
使用特別串法,令到串燒受熱更加均勻,亦都令到客人更容易食,外皮好香脆,味道唔會太鹹!

🧡🐓自家製月見雞肉棒 $48
雞肉棒入面有些雞軟骨,入口會咬到雞軟骨碎碎,所以增加咗雞棒口感,月見蛋蛋味香濃,可以令呢個雞肉棒更加好食!

海鮮類 🐟
超厚白鱔 $78
白鱔厚切,邊位充滿炭火香,但內層仲保持白鱔嫩滑多汁,魚油甘香!

蔬菜類🌽 竟然好驚喜 σ`∀´)σ

💛粟米 $28❤️車厘茄 $28💚翠玉瓜 $28
全部都新鮮,雖然使用簡單調味,但入面好juicy,特別係翠玉瓜,入口爽脆多汁,並唔會燒到乾爭爭!

🐷特色生菜卷🥗
豚肉生菜卷 $68
出面鹹香嘅豚肉包裹住青蔥嘅生菜,竟然出奇地match,入面嘅生菜亦可以中和燒豚肉嘅鹹味,都唔錯!

‼️重點❗️
🍶接近100款,怕睇到眼花撩亂?唔緊要,呢度嘅店長都好好人,會過嚟介紹清酒,最好係可以就咁飲一杯,唔使買晒成支,清酒配美食勁滋味!

🍶大雪溪 阿爾卑斯吟釀

採用長野縣特有阿爾卑斯酵母,入口都清爽順滑,對於清酒新手(即係我),都容易入喉,散發淡淡「旨味」,不知不覺就飲完一杯!
  • 牛舌芯串
  • 提燈