餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2020-10-21 109 瀏覽
近年嚟好多人都講求健康飲食,所以令我都開始重視了!呢幾個星期一都已經是《Green Monday》, 今個星期就去咗《雅•悠疏食》度開飯啦,因為之前去過荃灣分店食完覺得好正,所以再次Encore! 今次就叫咗花菇淮山栗子炆猴菇煲配珍珠糙米飯套餐,跟餐點咗牛肝菌桃膠忌廉湯、芒果牛油果苜蓿芽手卷及榛子焦糖乳酪蛋糕!個餐湯超濃郁同好味,而個前菜夠精緻又清新,件手卷都好特別的,因為連一粒飯都冇的,入面全部都係苜蓿芽嚟!主菜係超級有驚喜的,賣相真的有啲似栗子炆雞,唔知點解覺得啲猴菇真係好鬼似雞,無論個樣同個口感都好似,咁當然係冇雞味啦!但絕對可以滿足我另一《肉》望呀!最後個甜品都好好食又唔太甜!以前總係覺得食齋又寡又唔好食的!來來去去都係粉絲炒瓜,瓜炒菇同啲麵筋製品!不過而家新興嘅素食店就完完全全打破咗呢個框框,無論係食材上及製作上都好創新,絕對唔會悶親初嘗素食嘅人!睇得出背後真係落咗唔少心機!