餐廳: 永合隆飯店
資訊:

2016-01-12 2830 瀏覽
我唔係特別鐘意或要推介永合隆,但久不久總要黎買下燒腩骨食。我是叉燒、燒肉嘅fans,雞係我生命,金錢雞係我童年重要一幕,只要聽聞有好燒味,上天下海都要試,目下最好味嘅燒腩骨港島區係跑馬地永祥,九龍區係永合隆,三十幾年黎佢腩骨總要貴人二、三十蚊一斤,但我和貓老爺每次總要兩條骨,未開車已經食左幾舊,但,我地從來唔會喺呢度買叉燒、燒鵝、雞等燒味,無腩骨即走,燒肉都要睇過先買。食燒肉,梗係要腩骨,唔通要又鞋又鹹嘅沙尼篤?買左都係嘥錢嘥個胃嘅quota。邊個叫你喺度買叉燒?即係等如喺tempura專門店叫壽司,同係燒味但製法大相逕庭,唔係招牌專長,盞搵黎攪!佢個地滑唔係今日,見到咁你仲坐低食?佢啲斬料師傳真係有一句無一句架,但係,師傅專長唔係答你問題嘛,佢地根本就係唔識同人溝通,否則做企堂啦,況且你問邊part好食,一定係腩骨,答你咩呢?我最初都被佢地吹到啤一聲,但以質素而言,暫時又真係搵唔到第二度。溝通係雙向嘅,講多兩句讚賞說話就有計傾,佢地唔認得我,但每次都可以講到幾句,當然啦,你唔識做,人地最忙踢晒腳嗰陣你走埋去問呢樣嗰樣,就梗係想踢你走啦,佢又真係唔憂做架喎。跑馬地永祥好啲,但都唔好得去邊,尤其忙嗰陣,畢竟佢地唔係酒店,師傅係靠手作搵兩餐嘅人,你expect高格調、有文化?

2016-01-12
外賣自取