Openrice第一篇食評寫左比佢,太難食忍唔住要同大家分享,希望大家唔好中伏真心!唔!好!食!鰂魚涌人士唔好受騙本人於下午2點叫左一個蛋撻一個pandan pineapple bun外賣,本身已經係諗住留返食early dinner,所以比完錢已經即刻問cashier要”microwave”幾耐(佢係外藉人士所以用英文),佢答我”5minutes”我用質疑既語氣再問多次佢 “5 minutes for microware?”佢仲要同同事商量完再confirm我 “yes, microware is different from oven, at least 3 minutes”好,唔緊要,或者佢唔識點用microware 或者係我衰,冇同佢講我microware用幾大火力,咁我都冇深究呢個問題,拎咗袋嘢就走咗。到夜晚六點嘅時候,想攞返啲嘢出嚟食,見到原來佢放個蛋撻落去嘅時候喺倒轉左放,即係蛋漿向下,皮向上,一打開啲蛋漿差唔多跌出嚟,接受唔到,但佢冇跌到出黎所以都唔緊要。我就倒返轉放入去microware即係微波爐,叮第一次用 Warm 30秒,唔熱叮等二次用 Low 20秒,唔熱叮等
Openrice第一篇食評寫左比佢,
太難食忍唔住要同大家分享,
希望大家唔好中伏
真心!唔!好!食!
鰂魚涌人士唔好受騙

本身已經係諗住留返食early dinner,
佢答我”5minutes”
咁我都冇深究呢個問題,
拎咗袋嘢就走咗。

到夜晚六點嘅時候,
想攞返啲嘢出嚟食,
見到原來佢放個蛋撻落去嘅時候喺倒轉左放,
即係蛋漿向下,皮向上,
一打開啲蛋漿差唔多跌出嚟,
接受唔到,但佢冇跌到出黎所以都唔緊要。

我就倒返轉放入去microware即係微波爐,
叮第一次用 Warm 30秒,唔熱
叮等二次用 Low 20秒,唔熱
叮等三次用 Medium 20秒,少少熱
但係我都唔夠膽再叮
或者可能真係要好似佢咁講叮5minutes先熱 (笑)

叮完蛋撻就食左個蛋撻先
叮完之後有一層油喺啲蛋漿上面遊走😥
已經吸左啲油先食個撻。
個撻食落去第一啖覺得冇味道,
以為係自己飲完支茶,所以食唔到味道
繼續食落去,越嚟越唔對路,
完全唔知自己食緊啲咩,
佢有雲呢拿籽,但係冇雲呢拿籽嘅味道,
佢有蛋漿,但係都冇蛋漿嘅味道,
我本身拎住左張抹手紙包住咗個蛋撻食(因為真係太多油),
點知食食吓個蛋撻,竟然食到張抹手紙嘅味道
我再食多幾啖,都係抹手紙嘅味道。
我先意識到,原來將抹手紙仲有味過件蛋撻🤓
$18一個都忍唔住要食咗一半就掉咗佢

之後食個pandan pineapple bun,
呢個冇叮到,因為我平時都接受到食唔熱嘅包,
一食落口,都係冇味嘅🤷🏻‍♂️
又唔似菠蘿包,又唔似班蘭味道。
食食下原來個包中間有啲班蘭醬,
咁多樣野只有啲醬有味道
不過都係唔好食既同埋feel到好多油/牛油🤦🏻‍♀️
收$28蚊一個,再忍唔住食到中間就掉咗
完全係浪費緊我quota
好似食緊好多脂肪落肚咁🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

可能有人話係我擺太耐既問題,
不過隔離hashtag b都唔係新鮮即場焗出嚟,
我自己隔幾個鐘叮翻嚟食都唔會話完全冇味道🤷🏻‍♂️
去普通面包舖買個$10菠蘿包擺一陣都未至於個脆皮淋啤啤同冇味
所以我真係唔識欣賞呢間舖頭🤷🏻‍♂️

真心!唔!好!食!
鰂魚涌人士唔好受騙

P.s. 嬲得滯,食到一半就掉晒落垃圾桶,連相都唔記得影。淨係用返個袋去裝住自己嘅嘢,得個袋張相。冇食物相。
2024-03-28
外賣自取