今日朋友帶我嚟灣仔食呢間喜記元祖老店的超正避風塘炒蟹。餐廳位於銅鑼灣地鐵站C出口,步行幾分鐘就到。店內裝潢古色古香,適合一家人聚餐。喜記主打正宗避風塘炒辣蟹同椒鹽九肚魚都是招牌美食。🥢招牌避風塘炒辣蟹 (特大蟹)果然係招牌菜,成碟都好香口,蟹肉新鮮,口感飽滿紮實,完全係真材實料。🥢椒鹽大瀨尿蝦作為瀨尿蝦紅一定要點呢碟啦,瀨尿蝦真係好大隻,成隻手臂咁大,除咗每一口都食到椒鹽味之外,蝦肉都好彈牙。🥢豉椒炒大聖子皇呢碟真係好開胃,用青椒🫑、紅椒🌶️、蒜蓉、豆豉做配菜去炒蟶子,真係好惹味,蟶子口感嫩滑,送飯一流。🥢沙爹牛肉粉絲煲鍾意食沙嗲牛肉嘅朋友唔好錯過啦,呢碟有冇滿嘅沙嗲醬汁同粉絲,再加足料嘅牛肉,忍唔住食多幾啖飯。🥢招牌蟹油炒麵呢個炒麵真係好香口,加上新鮮熱辣辣上枱,夠晒鑊氣。
喜記主打正宗避風塘炒辣蟹同椒鹽九肚魚都是招牌美食。

🥢招牌避風塘炒辣蟹 (特大蟹)

🥢椒鹽大瀨尿蝦

🥢豉椒炒大聖子皇

🥢沙爹牛肉粉絲煲

🥢招牌蟹油炒麵
呢個炒麵真係好香口,加上新鮮熱辣辣上枱,夠晒鑊氣。