2009-11-06
因為要慶祝,所以美菲同我一齊去我哋都未去過嘅橋底辣蟹都試試。時間尚早,所以唔算好多人。為咗唔想全部嘢食一齊嚟,我哋先嚟叫咗一隻唔太大嘅避風塘炒辣蟹(中辣),其實都係梗咗小嘅就$280隻嗰啲。一嚟到,嗰股撲鼻嘅香味已經好吸引,蒜香加埋輕微嘅辣味,的確令人垂涎三尺。我哋急不及待食隻爪,嘩,一咬落去真係覺得美味無窮,原因係除咗嗰啲避風塘嘅味道之外,蟹肉鮮甜,而且仲相當嫩滑,好明顯係師傅功夫到家,控制得時間啱啱好!!同時,雖然係蟹爪,但係都好多肉,加埋嘅蒜粒,真係惹味到不得了!至於個辣度,如果以平時食開辣嘢嘅人嚟講,佢唔算十分辣。蟹爪都已經咁得人鍾意,咁樣啖啖肉嘅蟹鉗就更加出色。蟹肉厚之餘,亦唔會覺得老,咬落啖啖肉嘅感覺,真係令人再三回味!食完蟹,再叫咗魚湯浸蜆。原本以為好細份,但係嚟到原來有成一大窩,我哋得兩個人,都有啲擔心有啲難度。見到啲蜆覺得好驚喜,因為好大隻,而且因為用魚湯浸,所以蜆嘅所有鮮味唔會比任何其他味道蓋過,好甜。至於個魚湯,因為加咗胡椒,所以根本唔會腥。入面仲有啲粉絲,啲粉絲都好滑,連埋啲魚湯一齊食,好好味。我哋兩個人每人都飲咗3、4碗先至可以解決咗成個湯。最後加多咗個辣酒煮
時間尚早,所以唔算好多人。
最後加多咗個辣酒煮花螺。由於先前兩樣超水準,所以呢個花螺即刻比下去。同魚湯浸蜆相反,因為我哋兩個都以為啲花螺會係大隻啲嗰啲,但係點知原來係細細隻嘅。第一啖食落去時,唔係我預期中嘅味道,可能有期望,所以未至於嘩嘩聲嗰隻,但係都食得出個辣酒汁係好有心機烹調出嚟,同埋美菲都食得出佢有好輕好輕嘅麻辣味。可能略嫌啲花螺太細,再加上呢碟無之前嗰啲咁得,所以覺得只係比出面鋪頭嘅做得好。
成晚啲服務一啲都唔差,因為不斷有人幫我哋換碟,而且一見你用咗包濕紙巾就會毫不吝嗇咁比過一包新嘅你,而且個個侍應都好客氣,實在難得。
兩個人加埋茶同小食都係食咗$432,仲要有咁嘅質素,真係好抵咯!