我曾經去過呢間居酒屋既分店,覺得很不錯!因此今次再次到訪銅鑼灣「一門」,這家餐廳選料新鮮,裝潢神還原日本居酒屋,坐得舒服,幾乎樣樣都好食,邊度搵😽🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀拖羅蓉海膽$160@2pc👍👍首先一上枱就俘虜咗我嘅心😻超精緻,由餐碗到食材到伴碟,全部都經過精心設計,有高級感!而拖羅蓉海膽好鮮甜,可以用鮮而不腥形容!🍀大真鯛刺身$280👍👍真鯛在日本一直被視作喜慶的象徵,是當地人慶祝時不可或缺的一種魚。真鯛魚身飽滿多肉。魚肉晶瑩剔透,口感柔中有韌 ,脂質含量適中,我同朋友都覺得超驚喜。點醬油可以提鮮,不點醬油原汁原味,怎樣都好吃!🍀一門沙律$78🥗裡面除了有多種菜類,而且還有青瓜、洋蔥、紫菜,還有酸酸地的醬料!大兜又開胃!🍀鰻魚石頭飯$138👍這個鰻魚厚肉有嚼勁,肥美,啖啖肉,又夠多,魚肉結實不鬆散,雖然蛋放在石鍋中,仍然嫩滑,更特別的是,石頭飯好似仲有八角茴香的味道,比較少見,但確係美味🍀杏仁酒$48👍前所未有的體驗(因為我未飲過),酒味容易入口,醇滑,不會過於濃烈,但同時滿足小飲怡情的雅興,而叫人最驚喜的是,酒香不會掩蓋杏仁的味道,餘韻帶點杏仁清新,好鍾意。🍀豚肉芝麻醬

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍀拖羅蓉海膽$160@2pc👍👍

🍀大真鯛刺身$280👍👍

🍀一門沙律$78🥗

🍀鰻魚石頭飯$138👍

🍀杏仁酒$48👍

🍀豚肉芝麻醬$88
所以份量唔多,但都ok 值得食,豚肉片食得出質素良好,加埋芝麻醬味道好濃郁!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
媽呀!諗起就流口水!

今次打長左少少唔好意思呀,
但因為好推薦大家去食,太有誠意忍唔住haha!