2021-04-02
以集團式經營的高級潮州菜,除潮江春及潮庭外都係不二之選,位處時代廣場更方便,坐位夠闊,枱布夠白淨及軟綿,地方整潔,放假消磨嘆茶,適合各項咀部運動的活躍處所,除唱歌……。 前菜,貢菜嫩,加配有香,生蒜辣,爽口,索索聲,不像雪裡红那麽咸,皇上貢品,當然美味 潮式韮菜棵,每次潮州酒樓都叫,阿婆鐘意臭臭,每次都滿意,今次認真解剖,韮菜大片,鲜蝦粒,有菌粒,表皮大範圍煎香脆,軟靭度及味道都係好,但之後潮庭食同一食品,就知佢勝一 籌,未試過此處,潮庭已感滿足。 薑汁雞包仔,饀有磨菇片香莤,嫩雞肉,外皮雪白有彈性香滑,不笠口,整體滿意,但我會貪心,要薑汁要勁,及加少少咸蛋黃,增加香味。 椒鹽九肚魚,正,炸粉厚薄適中,粉脆,包住魚保持魚肉鮮味及嫩滑,外咸香,魚厚身,有口感。 鴛鴦水晶包,又係知道佢好,但食過潮庭後,知道佢更好在那裏,有榄仁,甜低,餡滑,皮軟。無潮庭咁大粒,佢有6粒噃! 舐舐嘴!
舐舐嘴!
貢菜,韮菜棵