2023-10-17
好多時omakase除左期望師傅簡單介紹菜式,好多人鐘意同師傅飲住酒吹下水,我就有啲怕大家你眼望我眼尷尬搵野講。 今晚難得遇上咁耐以黎最好傾嘅師傅,親和力超強,野食同氣氛都好好。前菜賣相已經好有詩意,水雲清新開胃,沢蟹酥脆香口,湯葉卷內含柔軟嘅太刀魚,豆味香濃。蜆清湯雖然做法簡單,連鹽都冇落,但真係極度鮮甜,順菜滑嘟嘟口感好得意。平目刺身本身比較淡,沾上酢橘真係有提鮮作用,少少一塊緣側口感真係唔同啲,爽口有油香。富山縣白蝦三食先嚟兩道,簡單白蝦刺身已經非常香甜濃郁,炸白蝦風味又完全唔同,雖然蝦甜味冇咁突出,但蝦殼好香口好啱餸酒。北海道八爪魚好巨型,八爪魚腳切成薄片好幼嫩,吸盤爽脆,配醬油漬wasabi攻鼻得黎構成左我心目中最完美嘅組合。赤貝仲係郁郁吓,爽口清甜。 秋刀魚大塊厚切,接近半隻手掌咁大,一啖放入口魚油好足。三文魚子真係有驚豔嘅感覺,一入口嘅回彈同卜卜聲真係嚇到嘩咗出聲,原來咁多年人係未食過真正新鮮嘅三文魚籽,直頭好似台飲店嗰啲爆珠咁上下,師傅話係佢哋新鮮拆出嚟,真係值得一試。炸粟米脆皮薄到好似一層膜咁,粟米超甜啖啖肉。白蝦三味最終章,炸蝦丸令我留下最深刻印象。 一咬落去好似
炸粟米脆皮薄到好似一層膜咁,粟米超甜啖啖肉。
白蝦三味最終章,炸蝦丸令我留下最深刻印象。 一咬落去好似綿花咁柔軟,同時有回彈,唔需要點任何醬汁已經好夠味。
金目鯛幼滑甘香,一般火炙做法師傅話係哂料,的確唔洗搞咁多野係最好食。
帆立貝厚得誇張,味蕾受到佢鮮嫩重擊。
墨魚同北海道甘海老都好出色,墨魚同紫蘇葉好夾,三大隻甘海老只取中間最厚肉部分,超甜有彈性。
三款吞拿魚各有特色,一般嚟講大拖羅以外我都麻麻哋,但靚嘅吞拿魚原來不論肥瘦都咁好食。 中拖羅已經好夠肥,重點係非常軟滑完全冇渣。
大拖羅唔使講一入口啲油就爆曬出嚟,師傅反而特登落啲鹽降低油香,魚油同魚味之間取得平衡。
吞拿魚醬油漬雖然係赤身,但夠新鮮、入口好滑,師傅話係最矜貴嘅天身,我覺得同中拖羅不遑多讓,可以話係我食過最好食嘅赤身。
一開頭個蜆清湯飲完之後一直念念不忘,壽司正正用返同一款蜆,幾隻疊埋一齊口感更加突出爽彈。
海膽唔使多講,就係最好食最純粹最甜嘅味道,為今晚留下完美句號。