星期六又返咗去Office做嘢,但對自己好少少,所以下午四點幾就走人,再提早食個晚餐。我同朋友都想食中東菜,喺金馬倫道見到棟咗「Tribes」個水牌,就一於試吓☺️。餐廳環境唔錯,梳化同牆身花紋都幾靚,而且唔會好似一般印度餐廳咁好大陣味👍,另外窗口位更可望到尖沙咀街景,感覺開揚。餐廳週末好似無做午市套餐,所以唯有單點,我認為佢定價偏貴少少,但都OK嘅。呢度主打巴基斯坦菜🇵🇰,但我自問唔太熟悉,感覺菜式同印度菜類同。我哋叫咗兩款肉同一份烤餅,食物熱辣辣送上🔥,賣相吸引,色香味俱全啊!Lahori Chicken Tawa Masala($148),瑪撒拉算係喺香港比較常見嘅印度菜式🥘,佢集合多種香料於一身,味道濃香而不膩,而且辣度適中。咖哩味道好正,帶點薑味,唯一美中不足嘅地方係唔夠多汁配薄餅食,不過亦正正因為咁,雞嘅份量出奇地多,兼且件件肉厚嫩滑🐔。Beef Boti Tenderloin($180),其實齋睇菜名淨係知佢係牛🥩,而經店員講解,大概知佢係一粒粒,而唔係免治肉。「牛柳粒」好的骰,如餐牌所述,一共有十粒。佢無論味道定質感都好似牛肉乾,幾特別,肉身好重五香味。由於第一次食,所以
Lahori Chicken Tawa Masala
Beef Boti Tenderloin
Beef Boti Tenderloin($180),其實齋睇菜名淨係知佢係牛🥩,而經店員講解,大概知佢係一粒粒,而唔係免治肉。「牛柳粒」好的骰,如餐牌所述,一共有十粒。佢無論味道定質感都好似牛肉乾,幾特別,肉身好重五香味。由於第一次食,所以唔識評論佢係咪正宗,係新滋味。
Kalwanji Naan
Kalwanji Naan($38),食中東菜當然唔少得烤餅🫓,佢有多款口味,而店員最為推介呢款。估唔到佢係一大塊完整咁上,造型幾震撼。「Kalwanji」係指面頭類似芝麻嘅黑色種籽,但味道就再香啲。薄餅質感軟熟,唔油膩,簡單美味。
佢另外仲提供咗兩個醬配薄餅食,唔辣的,綠色嗰款帶點薄荷味🌿。
飲品方面,我哋要咗Fresh Lime Soda($38)同Banana Milkshake($58)。兩杯都好高質,真材實料。🍋青檸梳打唔係就咁落兩片檸檬咁求其,反而佢仲帶點鹹檸味;🍌而香蕉奶昔就打得好滑、好均勻,好似食緊蕉咁,甜甜的,解辣消滯。
總括嚟講,呢間巴基斯坦餐廳各方面都幾好🥙️,食物味道恰到好處,地道得來又易入口,迎合返香港人嘅口味。店員亦都幾親切,我係咁問佢問題,佢亦樂意一一解答。我下次會閒日嚟試吓佢嘅午餐😗。
2022-03-12
Lahori Chicken Tawa Masala