2022-12-06 1151 瀏覽
是日去濕地公園,去完睇下附近有咩好食,發現到呢間外賣店,新張期內有85折,價錢唔貴又多野揀,一於買返屋企試下。餐廳有好多菜式選擇,川、韓、台、新加坡菜都有,對有選擇困難症嘅我真係又一個考驗。台味晚市二人套餐 :一入去已經俾呢個二人餐吸引到,83蚊有兩個便當加飲品,真係相當抵。古早味滷肉便當 :一打開已經見到飯上面鋪滿滷肉,非常足料,滷肉肥瘦均勻,滷得好入味,撈飯食一流;配菜有滷蛋、椰菜、醃青瓜及酸菜,可以減低油膩感。鹽酥豬排便當 :未開盒已經聞到好香鹽酥味,豬排都幾大塊,炸得好香口,食落都幾多肉汁,味道唔太鹹,亦唔覺得油膩。二人餐加錢可以配其他小食,我地分別加咗滷肉青菜及台灣香腸;滷肉青菜份量比想像中多,椰菜入口爽口,吸收咗滷肉汁後份外好味。台灣香腸配生蒜 :個人一向都好鍾意食台灣腸,香腸外皮烤得香脆,切成一片片方便入口,配埋生蒜食感覺更香。韓烤便當 :有五花腩/牛肉或雞肉可以揀,我地揀咗雞肉,雞肉用韓式醬烤過後,味道甜甜辣辣,非常惹味;配菜有醃蘿蔔、涼拌大豆芽及芝麻菠菜,好有韓式風味。韓烤豬串 :套餐加26蚊有三大串,豬肉微烤過後帶焦香,食落鬆軟多汁,配埋韓式辣醬,辣辣地相當刺激。泡

台味晚市二人套餐 :

古早味滷肉便當 :

鹽酥豬排便當 :

台灣香腸配生蒜 :

韓烤便當 :

韓烤豬串 :

泡菜粉絲豆腐湯 :
一開蓋傳出陣陣泡菜湯香味,除咗豆腐同泡菜外,仲有金菇及半熟蛋,味道唔太辣,粉絲係韓式粉絲,份量都幾多,配埋白飯真係足夠兩個人食。

阿薩姆珍珠奶茶 :
茶味香濃,有好多珍珠,入口煙韌彈牙,如果可以跟餐加錢轉配嘅話就更加好喇。

10 分鐘 (外賣自取)