屋企工人姐姐話深水埗有間正宗印尼菜叫我去體驗下,話如果好食可以試下係屋企煮😆呢間Restoran Indonesia Pondok Kita (深水埗),位於北河街體育館附近,非常容易找到。餐廳面積不大,但座無虛席,平時深受街坊客歡迎,店員熱情招待服務態度一流,感覺舒服。餐牌上有多款充滿印尼特色風味的主食、有沙嗲串燒、粉麵飯、特色黃薑飯、仲有多款印尼珍多冰甜品提供,價錢實惠親民,難怪咁多人光顧。印尼黃薑飯(HKD 69):呈上桌時十分驚艷,用黃薑烹製的米飯加入主要配料有蔥、大蒜、檸檬草和椰奶,香氣十足,米飯金黃誘人😍,幾乎似食緊慶典食物🥘。大大隻厚雞髀🍗加上大量炸蒜、仲有炆得好軟腍腍香辣牛腩、香炸豆腐、辣椒醬炸蛋、仲有經過蒜頭炒香嘅蘿蔔條同豆,好豐盛!嗜辣人士一定要食呢個,最細心提供青瓜片同埋鮮蕃茄解辣。印尼海鮮炒飯(HKD 89):印尼炒飯特点是口味比较重,會加入辣椒、鱼露、红葱、配料有爽彈鮮蝦,魷魚🦑海鲜桑巴酱、仲有流心蛋爆出蛋漿,飯粒分明,夠悶鑊氣。最有誠意係配有自家製醃蘿蔔,酸酸甜甜更加開胃。馬拉盞通菜(HKD 58):通菜好爽口,馬拉盞又夠晒鹹,但又蝦膏蒜頭香,正。沙嗲牛肉三

沙嗲牛肉三串(HKD 59):
串燒醬甜甜地,牛肉帶有焦香,牛肉味香濃,出色是沙嗲醬!充滿花生醬香,想飲埋佢🤣

涼粉冰(HKD 29):涼粉條好煙韌,充滿椰汁底,好似椰子香味。

珍多冰(HKD 29):棵條分量不少,軟糯!椰汁味濃。

總結:
正宗印尼菜 店員態度親切