2021-05-13 759 瀏覽
作為米線控,bookmark左依間人氣店一段時間,今日特登揸車出大圍食,佢個位置較偏僻,停車後再行兩三分鐘就到達位於村屋群底層既米線。佢鋪面細,座位少,等左個幾鐘先終於有位,好彩依日天氣都唔算好炎熱。🍜《秘製豬頸肉酸辣米線》我個人係勁鍾意食豬頸肉同豬扒的,依個米線既豬頸肉厚薄適中有口感,而且佢重點有先有煎過個豬頸肉,所以特別香口。個湯底我叫左小辣,小辣都有辣感,酸味唔算好重主要來自酸菜,而的確個湯係幾咸,食完其實係幾口渴的,但欣賞佢個湯跟兩粒豆卜索哂湯汁超入味。但想特別提一提同比較失色係佢米線既軟硬感做得很差,米線淥得太耐好淋冇口感,見網上好多人都咁講,要改進!⭐️《麥芽滷大腸拼雞腎》超級鍾意食內臟,特別係滷水的豬腸乾淨肥瘦剛好,非常入味而且有𡁻頭,豬腎一樣做得幾出色,滷水味中又帶甜味,唔錯係份量比較少。⭐️《麻香酸菜雞絲》麻香雞絲反而比較淡味,食到麻既味道但係好似差少少咸味,反而係酸菜加分。⭐️《招牌手拉奶茶》岩岩提到野食比較咸口,但唔緊要,叫支樽裝手搵奶茶飲,香滑濃郁,gur番哂。總括食物質素只係平均,排咁耐值唔值得就見仁見智,但都係要繼續支持既。

🍜《秘製豬頸肉酸辣米線》

⭐️《麥芽滷大腸拼雞腎》