餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

今次係我第三次食呢間位於APM嘅日式居酒屋,仍然無令我失望!本身想試新開果間台灣嘢,但個蛇餅太誇張了@@夜晚7點半到去到一杯,等左幾張枱就入得,我哋坐近門口嘅Bar枱,Bar枱嚟講非常闊落,可以叫多啲嘢食😋佢都好多選擇由沙律,小食,刺食,壽司,日式燒餅到串燒等等,而且價錢唔算貴,比起好多「小店」還要平。我哋叫咗7~8樣嘢到,$480埋單。每樣野份量正常,同埋好食。👍🏻有個阿叔侍應好好,主動幫我哋收起食完嘅碟,但反而有個較肥嘅四眼女侍應啲態度就勁惡劣,好有禮貌咁叫佢俾多個匙羹我,點知成程黑住塊面咁隊俾我,真係有啲燥🙄又唔係忙,同廚房入面左邊一男一女打牙教,就勁主動🤭講翻嘢食,上菜都算快,但又無一次過咁湧埋嚟,啱啱好,佢個炙燒三文魚($78)係第一樣上,配咗濃濃嘅麻醬同伴菜如海帶等,好夾好好食,有五片灸燒過又幾厚的三文魚唔錯唔錯,唯一係我以為佢係熱上。牛油煮蜆($78)非常好食,熱辣辣,而且啲蜆好肥美,牛油味超香,每人都食咗成7,8隻,仲有啲菇係側邊,要爭食。😋關西燒一品,揀左豚肉,雖然好多其他配料揀,但覺得豚肉最match,一品(一餸)只係$55,超級抵,而且勁大份,飽食之選😍其實燒餅配

炙燒三文魚

牛油煮蜆

關西燒

關西燒一品,揀左豚肉,雖然好多其他配料揀,但覺得豚肉最match,一品(一餸)只係$55,超級抵,而且勁大份,飽食之選😍其實燒餅配哂啲沙律醬燒汁好難唔好食👍🏻
鰻魚茶漬飯

鰻魚茶漬飯($68),都幾精美,個湯清清地,但有木魚香,但唔知係咪我擺耐咗,所以有啲凍咗,份量唔算多,但剛好。
雞軟骨

炸雞軟骨($48)同雞軟骨棒串燒($25)就普通啲,但都係好食嘅,純粹無咩特別。
藍莓茶

飯品我哋一人叫咗一壺茶,因為本身諗緊佢會唔會俾多個杯我哋share🙈後尾分別叫左雜果菜($55)同藍莓茶($45),但個阿叔侍應好好,主動俾左2個杯,唔使問。藍莓茶唔算太甜但夠味,但雜果茶甜到一個點,不了。杯細細,所以飲咗好多杯。

總括嚟講,我食得幾滿意,因為多選擇又唔貴又好食,一定會再返嚟食!

2019-04-29
炙燒三文魚