2024-09-27 221 瀏覽
《大少燒味茶餐廳 - 大埔》九月份好多人生日,其中一個就係我爹哋😎屋企人鍾意食燒味,所以Daddy生日嘅時候除咗煮大餐之外,我仲去咗平時食開燒鵝嘅小店斬料返屋企加餸🤭平時星期日,我哋一家人都會去呢度食燒鵝瀨粉,因為佢嘅燒鵝唔會太過肥之餘仲有陣果木香,燒味飯平均$48起大大碗包飲品,燒鵝貴少少$58,喺大埔區內算係抵食既燒味之選😉當日下午茶時段去,仲可以喺果度食埋個下午茶先番去😝我果日叫左個招牌大少潛艇,入面有半肥瘦叉燒、煎蛋、芝士同埋沙律醬,食落超惹味😋叉燒煎蛋同芝士呢三個配搭本身就好夾,夾喺麵包入面真係犯規😂食一個已經飽晒,配埋杯凍檸茶走甜就最啱不過,午飯晚飯時間有時要排隊入座,不過一般都好快等到位今次加送嘅有大少既肥叉燒例牌、油雞半隻同埋上庄燒鵝叉燒我個人覺得呢度嘅一定要叫肥叉燒,因為大少用嘅肉比較瘦少少,鍾意食香口嘢嘅一定要叫肥啲,咁先至會有燶邊既口味另外油雞食落都好香豉油味,上色均勻,望落十分靚仔,配白飯或者粉麵食都好好味👍🏻而燒鵝我就一定係揀上庄,有冇人同我一樣係鍾意食燒鵝近胸骨嘅位置呢?下庄普遍我都覺得比較肥少少,鍾意食油香嘅話或者鍾意食脾,但係我全家都鍾意食骨位,味道香濃
《大少燒味茶餐廳 - 大埔》

下庄普遍我都覺得比較肥少少,鍾意食油香嘅話或者鍾意食脾,但係我全家都鍾意食骨位,味道香濃同埋食得到醃料嘅香味,同埋好似我所講,佢嘅皮係帶有果木香,所以揀冇咁肥嘅位置連皮食都冇咁罪惡感😝
2024-09-21