2025-02-13
同幾個朋友去大埔踩咗一日單車,還車之後大家都好肚餓,見到周邊大部份都係燒烤檔,但係我呢排熱氣想食啲清淡啲嘅嘢,突然發現呢間裝修好有庭院feel嘅私房菜,二話不說就同朋友入咗去食!聽店員講佢哋呢一度嘅大廚係前福臨門嘅大廚,相信質素都有保證,食完之後真覺得師傅好有經驗,無論係刀工同埋食物嘅味道都好出色!我哋揀咗呢一個$660一位嘅套餐,每人有大概七道菜,感覺都幾抵!佢個前菜係一個大碟裏面有三個小碟,分別裝住三種唔同嘅前菜:泰式凉拌蟶子王,香煎蓮藕餅,黑松露翡翠豆腐!呢個黑松露豆腐真係好impression,黑松露好香,下便嘅豆腐豆味好濃,兩者夾得好好!豆腐質地滑捋捋軟腍腍,好好味!套餐包括兩款燉湯:鮮肉蓯蓉首烏燉豬腱湯同埋桑黃靈芝石斛燉雞湯,作為女士我就揀咗比較滋補嘅靈芝湯,裏便啲料都擺得好足,除咗有靈芝之外,仲有好多桂圓,石斛,枸杞,紅棗,雞肉等等!飲落個湯甘甘地,個桂圓又好甜!整體來說都好舒服!潮式酸菜煎煮鷹倉魚以往食開酸菜魚都係用切好嘅魚片,但係呢一度就係一整條䱽魚落去煮,個酸菜醃到剛剛好,酸鹹味足夠,但係個酸菜唔會腍啤啤,而係爽口嘅,好評!雜橿蕃茄盅個蕃茄中一上到嚟都覺得好驚喜,好
潮式酸菜煎煮鷹倉魚
雜橿蕃茄盅
個蕃茄中一上到嚟都覺得好驚喜,好啱用嚟打卡!最重要係咪度都唔錯,個蕃茄好新鮮,裏便嘅穀物都好多好健康,飽腹感強!
鮑汁鱆魚雞粒炒飯
呢個炒飯都好有鑊氣,鮑汁果滿每一粒飯,所以咬落好香!
竹蔗茅根燉菊花豆腐
又係一個必須打卡嘅精緻菜品,味道係甘蔗嘅清甜,超級解製!為呢一餐飯畫上完美!
呢間餐廳用餐環境都係一個好值得稱讚嘅地方,因為佢會安排包廂俾你,個包廂好闊落,入邊嘅裝修都好舒服,同朋友做完運動之後喺個咁靚嘅環境裏邊品嚐美味嘅菜餚都係一個好不錯嘅體驗!另外順帶一提,佢哋仲有2樓同3樓,3樓係VIP房,可以容納幾十人,裏面亦都有梳化同埋唱K嘅設施,如果一班同事過嚟做完Team Building之後食飯,我覺得呢度都係一個好選擇!