2019-07-08
身為麵食控既我終於可以一嘗期待已久既老媽拌麵,仲要開係將軍澳,行10分鐘就食到~上網睇返資料,發現呢間老媽拌麵榮獲即食麵達人評選為十大即食麵排行榜中的第七位,真係有d料到!嗰晚收夜左,差不多9點幾先食到,餐廳keep住條人龍,排左半個鐘先入到去。可見有不少捧場客。入到去即刻揀食物,我二話不說點左佢地既人氣老成都擔擔麵,麵條有刀削麵同幼麵可選,我當然要試試招牌刀削麵,友人則點左川味紅燒牛肉麵。因爲太肚餓既關係,每人仲叫多左一樣小食,同埋飲品。首先人氣擔擔麵帶d微辣,麻味重d,反而令到個麵麻香味重,食落更加有層次,特別適合食唔到太辣既人。我仲好中意粗麵口感彈牙有咬口,配埋肉燥、花生碎味道更香濃,就連其它玉米仔、白菜、溏心蛋都係誠意之作,特別係玉米仔煮到林,食到甜味,有d餐廳反而係生到唔敢放入口。友人既川味紅燒牛肉麵份量亦好足,一碗有5塊牛肉咁多LOL牛肉煮到好林好入味,而幼麵都不比粗麵差,keep到彈牙口感,不過個人稍微推介人氣粗麵。我地叫左兩款小食,酥炸甜不辣炸到外面好脆口,裏面就軟身,中意薄薄一片,沾d辣醬食已經好好味;另一款係澎湖花枝丸,又係炸到表皮少少脆身,内裡好彈牙多汁,呢個香口
我地叫左兩款小食,酥炸甜不辣炸到外面好脆口,裏面就軟身,中意薄薄一片,沾d辣醬食已經好好味;另一款係澎湖花枝丸,又係炸到表皮少少脆身,内裡好彈牙多汁,呢個香口小食超級推介!!
食咁多香口野點都要下一下火,叫左杯仙草茶,甜度適中,如果再多d仙草有得咬下就再正d;友人嗰杯冬瓜檸檬酸酸地幾開胃。