2023-04-07 1235 瀏覽
今日放工又同男朋友去大角咀搵野食,平時食得多cafe同西餐,有時都想食下啲中菜,今晚晚飯我地就決定食上海野。〈酸辣湯(細)〉男朋友本身唔鐘意食太辣都覺得呢個湯酸辣度適中,幾易入口,酸酸地非常開胃。細size既酸辣湯其實份量一啲都唔少,兩個人share就啱啱好。〈三鮮炒年糕〉炒年糕煙煙韌韌啱晒我,菜都幾新鮮,醬汁味道調得啱啱好,惹味得黎唔會過鹹,而且都炒得幾有獲氣,呢個小菜值得一試。〈脆皮素鵝〉金黃色既外表望落都幾吸引,外面炸得微微脆,咬落去腐皮煙韌有咬口。入面餡料有冬菇絲同甘筍絲等等,都幾足料,點埋喼汁一齊食就perfect。〈小籠包〉黎到上海餐廳又點可以唔叫小籠包!呢到既小籠包皮夠薄身同滑,口感煙韌,唔係好粉果隻。小籠包入面灌滿湯汁,唔會怕一夾起就漏晒出黎,肉餡咬落去肉質彈牙,幾有水準。見到佢地menu到既甜品都幾吸引,本身仲想試埋甜品,但可惜兩個人食唔到太多野,唯有下次再黎試!

〈酸辣湯(細)〉

〈三鮮炒年糕〉