2023-07-04 19 瀏覽
<宴.鐡板燒> 👑天后超優質廚師發辦✨宴.鐡板燒 (天后)天后電氣道54號亨環天后24樓味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今日同同事去天后做野,然後走左二人慶功👋🏻然後就揀左呢間廚師發辦 我覺得充滿驚喜同高性價比😋午市套餐 $448前菜:煙燻蘿蔔薯仔沙律配粟米✨✨個前菜已經充滿驚喜,個薯仔沙律係好高汁👍🏻夠入味再配蘿蔔係非常開胃,而且個栗米係當造個味道係我從未試過既超鮮甜🤤🤤季節刺身:右口魚/天政右口魚有兩種煮法 純白色係刺身 體驗右口魚本身鮮味👍🏻 而燒得微黑個個就係燒右口魚 炙燒就可以食得出透過火燒出黎既魚油感🤩而最後就食個天政 刺身超級肥美 一咬落去就係啖啖肥肉🤤 紅魚本身味道重同埋肉感十足 所以放到最後食就合適 精選壽司:深海大池 黑鯥兩款壽司都不相伯仲 兩樣都一樣肥美😋但都可以食得出池魚味道較啖 需以少少醬油調味 而黑鯥就相反可以唔洗點醬直接食🤩主菜:沙巴虎蝦/北海道帆立貝沙巴虎蝦由煮個陣已經好想食🤤見到廚師將蝦頭入面既蝦膏倒到蝦肉上一齊炒熟🤤然後又將牛油煮熱再倒上蝦身上 個種味道真係百吃不厭🤤 到煮成品到我門前 我再將檸檬汁滴落啲蝦肉上
<宴.鐡板燒> 👑天后超優質廚師發辦✨

宴.鐡板燒 (天后)
天后電氣道54號亨環天后24樓

季節刺身:右口魚/天政

精選壽司:深海大池 黑鯥
兩款壽司都不相伯仲 兩樣都一樣肥美😋

主菜:沙巴虎蝦/北海道帆立貝
沙巴虎蝦由煮個陣已經好想食🤤見到廚師將蝦頭入面既蝦膏倒到蝦肉上一齊炒熟🤤然後又將牛油煮熱再倒上蝦身上 個種味道真係百吃不厭🤤 到煮成品到我門前 我再將檸檬汁滴落啲蝦肉上 味道真係徹底醒哂!👍🏻
北海道帆立貝係一款一式兩味嘅菜 佢又食得又飲得 帆立貝用牛油係鐵板上煎熟 再將佢放落一個裝滿海帶湯既貝殼上🤤成個感覺超級海洋🌊 湯超級好飲 帆立貝又肥美 完美⭐️

主菜:香煎鵝肝伴藍莓醬
鵝肝真係好無敵 個種油脂感絕對係令我對佢臣服🤩廚師煎得超級香 然後再配埋甜甜既藍莓醬 將佢過多嘅油膩感中和 再一齊食 係感覺無人唔中意🤣🤤🤤

主菜:美國牛柳 厚燒/薄燒
廚師會問幾多成熟 牛我一定揀5成熟 因為要食到入口即溶 只有呢個熟度先可以
薄燒牛包埋啲雜菜 有啲似肥牛包金菇🤣但係味道絕對唔差架😋 但相比厚燒 厚燒個牛更加岩我心水 我中意滿滿肉感 同埋 食到5成熟牛既入面嫩滑感🤩

主菜:鐵板炒飯+海帶面豉湯+炒什菜
炒飯粒粒分明再加入櫻花蝦一齊炒 每一種味道都可以清楚食得出🤩🤤
個面豉湯又大碗 飲完暖笠笠 同埋可以入面所有料都可以食哂😝
炒什菜配埋一個自家醬 將菜同埋個醬一齊搞混一齊黎食 個味道大大提升👍🏻😋