2024-01-31 1050 瀏覽
今次行過天后,撞正一間發記嘅食店,好似有種「原來寶藏就近在咫尺」嘅悸動。入面環境簡樸,反映出一種純粹飲食嘅享受。鹵水拼盆就上嚟先,肉質滑潤,帶點彈牙,鹵水卻又香濃得黎唔會蓋過食材原味。吃下去,每一啖都夾帶住似曲有情嘅滋味。講到干炒牛河,啲牛肉嘅香味同河粉嘅齊齊噴香,真係讓我食咗一啖,停唔住得一啖嘅。而嗰炒菜心,蒜香撲鼻,爽口得滑,實在係撩撥晒胃口。😋最後,添碟炒鵝腸同墨魚,講真,各有千秋,摩登潮州味係呢度得到完美演繹,鵝腸鮮嫩,墨魚篤實,呢啲搭配喺咀裏頭爆發出嘅味蕾火花,媲美任何一場味道演唱會。來到呢度,唔好以為只會得到熟悉嘅風味重溫,更多嘅,係意想不到嘅創新同驚喜。😍👌