2023-09-26 139 瀏覽
仲要等多幾個月先到我嘅日本之旅,唯有喺香港食住頂住隱先😆做足功課之後我揀咗天后新嘅「榊原」餐廳8月份先開,而家仲做緊promotion免加一,我地揀咗Semishigure同Kogarashiaw各一,強烈推介要揀Semishigure佢最尾個海膽丼真係好甜,份量又多,鋪滿兩種唔同嘅海膽👍🏻呢間係我近期食過性價比最高嘅Omakase🫶🏻Semishigure蒸蛋三文魚籽、魚肉、本菇,蒸蛋滑溜,入口三文魚籽卜卜爆開,味道鹹鮮同蒸蛋好夾北寄貝師傅上枱前會拍一拍再加上少少青檸汁,味道清新,新鮮又爽脆海膽配帆立貝天婦羅Creamy嘅海膽配上配脆嘅天婦羅,口感非常豐富口岸真蠔大大隻又爽口,充滿海水味北海道牡丹蝦花雕漬蝦頭入面充滿香濃蝦膏花雕味道,蝦肉爽口軟糯,以花雕酒醃製,入口淡淡酒香,但又唔會蓋過蝦嘅鮮味沙錐魚、南瓜、蘆筍天婦羅炸粉夠薄熱辣辣,朋友嘅天婦羅比我偷食咗😆脂目鯛|活赤貝|深海池魚|瀨尿蝦|黑鯥|大toro海膽丼北海道白海膽、加拿大馬糞海膽味道比較清甜,份量十足,配上壽司飯同紫菜,我同朋友等如食咗各兩件滿瀉嘅海膽壽司👍🏻Kogarashiaw石門鯛|墨魚|活赤貝|吞拿魚醬油漬|深海池

Semishigure
蒸蛋

北寄貝
師傅上枱前會拍一拍再加上少少青檸汁,味道清新,新鮮又爽脆

海膽配帆立貝天婦羅
Creamy嘅海膽配上配脆嘅天婦羅,口感非常豐富

口岸真蠔
大大隻又爽口,充滿海水味

北海道牡丹蝦花雕漬

沙錐魚、南瓜、蘆筍天婦羅
炸粉夠薄熱辣辣,朋友嘅天婦羅比我偷食咗😆

脂目鯛|活赤貝|深海池魚|瀨尿蝦|黑鯥|大toro

海膽丼
北海道白海膽、加拿大馬糞海膽

Kogarashiaw
石門鯛|墨魚|活赤貝|吞拿魚醬油漬|深海池魚|帆立貝|鬚長蝦|黑鯥|鮫鰈魚|瀨尿蝦|脂目鯛|大toro|海膽

最後仲可以揀兩件自選追加,我揀咗瀨尿蝦,依然都係爆膏👍🏻海膽份量絕不手軟,堆到成座山咁👍🏻

蛋布甸
布甸充滿蛋香,軟滑香甜

吞拿魚蓉手卷

麵豉湯
由4種麵豉煲成,特別香濃,配上海菭更加鮮味

柚子sorbet

📍榊原 (天后)
天后電氣道54號亨環天后16樓

人均消費:$500