2018-01-06 401 瀏覽
放假先尼落雨,想去行山又去唔到,唯有去附近搵食啦。這間位於柏樹街及基隆街交界的禾稈草餐廳,其實已經開業了一段時間,多次經過都未曾嘗試,今日決定入去試下。餐廳的裝條主要以黑色為主,地方寬敞,座位舒適。午市除了有午餐外,還有煲仔飯及小菜等。例湯-冬瓜紅蘿蔔雞腳豬骨湯我估佢應該係有咩放咩落去煲,樣樣都有一點,湯都算鮮甜,最重要係無加味精,值得一讚。蝦醬西蘭花炒鮮魷西蘭花翠綠爽脆,吸收了蝦醬的咸鮮味,而鮮魷炒得爽韌且新鮮,裏面加了些薑絲及辣椒絲去除蝦醬本身的腥味,令整體更鮮更香,配飯簡直一流。鮑魚滑雞煲仔飯煲仔飯即叫即做,所以費時,等了大既20分鐘終於上枱,煲仔飯熱辣辣,表面舖滿了雞件及冬菇,還有切片的鮑魚,但重點卻是白飯,白飯吸收了雞件及冬菇的味道,有雞油的甘香同時飯粒爽口,飯底有一層香脆的飯焦,即香且脆,而且整個飯都不會油淋淋,絕對有驚喜。黑椒雜菌牛柳粒牛柳粒應該是先走油後最後放入去一齊炒,感覺上比較油膩,西芹炒得爽脆,雜菌不多反而牛柳粒更多,個人覺得味道不及蝦醬鮮魷好味。整體而言,煲仔飯是必試之一,小食菜類夠鑊氣,味道不俗,份量十足,午晚市價錢一樣,所以晚市非常抵食。
餐廳的裝條主要以黑色為主,地方寬敞,座位舒適。

午市除了有午餐外,還有煲仔飯及小菜等。

例湯-冬瓜紅蘿蔔雞腳豬骨湯
例湯