2023-02-07 2962 瀏覽
今日同公司同事開年,選址8 1/2食個意大利菜迎接兔年,希望大家都工作順利,開個好年。睇睇menu,從來沒有甜品胃嘅我揀咗3 courses (appetiser, pasta and main)。首先上菜係Marinated Sea Food ‘Crudo’,面頭舖上蝦,帶子和深海池魚刺身,生蝦十分甜美,帶子肉質係一梳梳(=新鮮)嘅質感,池魚味濃。不過底下配上的脆米沙律加上蘿蔔等蔬果,我就不太懂得欣賞,只可以說是清新嘅配搭。意粉項目選了Linguine Mancini ,蟶子爽甜,意粉彈牙,最特別是醬汁,用上番茜和檸檬做到乳化效果,令醬汁香滑但不像加了牛油或橄欖油般油膩。主菜方面我選了Roasted Kinki Fish ,十分推介!喜之次魚煎表皮煎得香脆,魚肉嫩滑,魚香馥郁。醬汁用上黑橄欖味道不是大眾化口味,個人喜歡吃所以覺得不錯,但友人卻不喜歡。總結一下,對上一次到訪已經是2019年,老實說已經忘記了上次吃什麼,基於味道不太驚喜,那次之後亦沒有再訪。今次本身沒有抱太大期望,只當公司飯局,但意外地覺得今次意粉和主菜式很好味😋

Roasted Kinki Fish
1935 瀏覽