2012-12-15 34 瀏覽
我同一班好友都愛到牛記.最喜歡老板夠親切. 牛記家庭式經營,加上家常小菜,去牛記如返屋企食飯一樣. 是晚一行七人,點了六個小菜.脆皮煎肉餅: 外層香脆,內裡的肉不乾身肉味濃,好吃! 食完一件又夾一件.....不過我始終還是最愛蒸肉餅.琵琶豆腐: 外層香脆,內裡的豆腐滑,有冬菇在內. 咕嚕魚:酸甜適中,配料有洋蔥青紅椒,菠蘿,閞胃菜.還是覺得咕嚕肉好味啲.金銀蛋莧菜: 用了自家雞湯煮,足料,皮蛋咸蛋份量夠,莧菜清香.咸蛋肉鬆四季豆: 此乃本人最愛,餸飯一流,老細話一定要用靚咸蛋先好味.四季豆夠幼嫩,咸蛋肉鬆夠散,唔油,好正!三色蒸水蛋: 用了自家雞湯蒸,沒有加水,又香又滑.糖水紅豆沙: 陳皮唔夠老,所以紅豆沙唔夠味.是全晚一個失色位.老闆對食材有要求,好有心機認真地做食物, 價錢大眾化,好可惜明年會約滿.希望老闆能夠盡快找到合適鋪位.

脆皮煎肉餅
琵琶豆腐: 外層香脆,內裡的豆腐滑,有冬菇在內.
琵琶豆腐
咕嚕魚
金銀蛋莧菜
咸蛋肉鬆四季豆
三色蒸水蛋: 用了自家雞湯蒸,沒有加水,又香又滑.
三色蒸水蛋
紅豆沙
題外話/補充資料: 老闆個孫女超可愛!!!
2012-12-14
脆皮煎肉餅