2023-07-04
今日約左個朋友見個面食個麵。去咗炮台山金鶴拉麵。一直都見呢間金鶴拉麵有好多舔舔脷食評,所以都book mark咗一段時間。今日終於有機會嚟食喇。大約6:30嚟到,由於時間尚早,可以俾我哋揀坐邊度。我哋就坐咗喺吧枱,一路望住廚師煮拉麵俾我哋食,一路食住串燒,又係另一番風味。我哋兩個人,點咗一個期間限定牛骨湯底既慢煮叉燒拉麵,一個北海道蟹肉拉麵,一份豬腩肉串燒同一份牛舌串燒。然後侍應話依家即刻用app Join做member就可以有100分會員積分,可以即刻換領糖心蛋一隻或者可樂一罐。咁我同朋友就各自join咗做member, 然後各自換領一隻糖心蛋。期間限定牛骨湯底嘅慢煮叉燒拉麵:因為我自己好鍾意食有少少牛so味嘅牛,呢碗拉麵好啱我口味。慢煮叉燒亦都好夠林。北海道蟹肉拉麵:朋友點的,佢話都好鮮味。豬腩肉串燒:一份有兩串. 好好味呀!豬腩肉燒好香,又唔會un。牛舌串燒:一串有三舊. 同樣燒得好香口,有咬口依。好味。糖心蛋:烹調時間啱啱好,流心狀態真係好吸引。總括嚟講拉麵唔錯,但串燒係精粹,必食。
北海道蟹肉拉麵:朋友點的,佢話都好鮮味。
牛舌串燒:一串有三舊. 同樣燒得好香口,有咬口依。好味。
糖心蛋:烹調時間啱啱好,流心狀態真係好吸引。
總括嚟講拉麵唔錯,但串燒係精粹,必食。