2024-05-26
今日特意來試避風塘炒辣蟹一踏入餐廳就見到一隻艇,旁邊還放了小蟹🦀和龍蝦🦞裝飾,滿滿的避風塘感覺門口張貼了很多明星光顧既相,好似三色枱飯堂😜有四人卡座,也有十人嘅大圓桌,更有隱私高獨立房👍🦀避風塘炒辣蟹🦀用大紅木架放著大大隻的炒辣蟹超吸睛,🦀蟹有一斤重,光是蟹鉗就已經跟我的手差不多size,超誇張的,難怪是鎮店之寶~辣蟹用了炸蒜、辣椒🌶️和蔥來炒,鑊氣十足又夠入味;啖啖蟹肉又爽又甜,必點👍🏻👍🏻🐤濃湯大花膠鮮雞湯🐤一上台隻花膠嚇親我,大塊到遮曬我塊面🤣未食就feel到满满嘅骨膠原💯四人份量完全够飲,用大大個砂锅上,夠曬熱辣辣👍雞湯鲜甜,飲落順滑,花膠好厚身绝對吾腥😍雞肉仍然好滑🌟🥒話梅涼瓜🥒一款清新嘅凉菜,用话梅醃凉瓜食落酸酸地带回甘,好特別!而且很啱夏天食用,🉑以已消暑降熱✅🍤黄金流沙蝦球🍤🉐獎之作,必须要试下呵🌟隻蝦炸左都仍然很大隻,成隻棟企好有氣勢,食得出好新鲜又香脆,配上水果沙拉酱,懷舊味道返曬嚟😉🥦油渣炒福菜花🥦用猪油渣炒福菜花,極之香口,每一口福花都沾满左猪油香味✅🍚食神炒飯🍚eye catching‼️~係鯉魚造型🐠好意頭又吉利嘅感覺🌟🌟以蟹子鋪成魚身紋理,別具創意,又能增添口
🦀避風塘炒辣蟹🦀
🐤濃湯大花膠鮮雞湯🐤
🥒話梅涼瓜🥒
🍤黄金流沙蝦球🍤
🥦油渣炒福菜花🥦
用猪油渣炒福菜花,極之香口,每一口福花都沾满左猪油香味✅
🍚食神炒飯🍚
eye catching‼️~係鯉魚造型🐠
好意頭又吉利嘅感覺🌟🌟以蟹子鋪成魚身紋理,別具創意,又能增添口感,採用意大利野米混合日本珍珠米 ,炒得粒粒分明,仲有蝦仁同豆角,啖啖惹味,口感十分過癮💯整個炒飯夠鑊氣,有賣相,屬高水準之作👍🏻
Ps:平日去食晚飯時間都满曬位,想試嘅話記得提早book枱,以免等餐懵😝😝