2022-07-09
好好味黑白胡椒蟹😍今次終於約朋友食中菜,因為近排見ig有人食大大隻蟹好吸引,我哋都忍唔住去試吓,叫咗幾樣嘢都好味😋黑白胡椒蟹佢啲蟹有分普通蟹同勁大隻嘅菲律賓蟹,我哋兩個人叫咗普通蟹已經好夠食。佢有好多唔同嘅做法,其實款款都想試,最後揀咗黑椒。佢用好好味嘅洋蔥煮嘅黑椒汁,隻蟹切開幾舊,所以好入味,隻蟹勁肥滿,啖啖肉,好好味呀☺️下次一定會再去試其他口味。食神炒飯一定要食呢個炒飯,真係好好味,除咗大量蝦粒、蟹子,仲有類似豆角嘅嘢,炒到夠乾身夠入味😋一個人食兩碗飯都唔過分。沙薑鹽水鵝鵝雖然好肥,但佢嘅味道整得好好,沙薑嘅香味減少鵝嘅so味,怕肥嘅我都忍唔住食咗幾舊。蕃薯苗平時自己點炒都唔好食,佢用豬油渣炒,雖然油咗啲,但真係炒得好好味。見隔離人多點咗三隻唔同口味嘅蟹,正呀,人多就可以食多幾個餸,下次帶埋屋企人去食先。
黑白胡椒蟹
食神炒飯