2021-11-30
今晚去咗尖沙咀諾士佛臺嗰度飲酒,咁飲完酒就同朋友係尖沙咀呢頭度醫下個肚,咁其實飲完酒飽飽地,所以想食下串燒。 咁朋友就介紹咗呢一間日本居酒屋嘅餐廳都食串燒,咁其實佢食串燒嘅都有其他嘢食,咁大家睇下我食咗啲乜嘢,順帶一提其實呢度啲裝修都幾日式下,感覺好似返咗日本咁樣。唐揚炸白鱔: 白鱔整到好似唐揚炸雞咁樣,但係個白鱔炸得幾好而且最緊要就係佢個肉都幾嫩口,我感覺上好似有啲避風塘風味。熊本豬腩肉串: 呢個燒腩肉串我自己覺得係主角,因為佢啲肉同埋啲肥膏每個分佈得非常之平均,咬落去啲油脂係個口度浪下浪下感覺非常過癮,而且佢個肉汁調D味道都幾好食,所以我覺得呢一個一定要試。西班牙豬肋骨肉: 豬肋骨肉就幾有彈力就好入味, 同埋做肉質唔係太硬掘掘, 真係易入口。串燒雞腎: 我覺得燒到啱啱好,而且最令我震驚嘅就係佢個肉質都幾淋同彈牙。 因為自己覺得雞腎都比較難燒。串燒雞頸肉: 口感十足, 食落去又唔係太似雞頸肉, 因為啲雞頸肉肉質都幾厚肉同爽口。串燒雞翼:就係燒到恰到好處,一定要食佢啲雞皮,千祈唔好唔食,因為佢哋D雞皮先係精髓所在,而且皮軟硬適中, 非常之香脆, 同埋入面啲肉 , 雖然雞翼係好普通但要燒
串燒雞翼:就係燒到恰到好處,一定要食佢啲雞皮,千祈唔好唔食,因為佢哋D雞皮先係精髓所在,而且皮軟硬適中, 非常之香脆, 同埋入面啲肉 , 雖然雞翼係好普通但要燒得靚的確係唔簡單。
雞髀菇:燒得不硬不乾,幾好火喉, 而且雞髀菇咬落口度,都可以食得出菇嗰啲汁, 因為佢嗰啲汁都鎖係個雞髀菇裏面。
磯燒北海道珍寶元貝: 都唔使講咩呢個元貝有好多我鍾意食嘅蒜蓉,最鍾意嘅就係佢個元貝我食得出幾新鮮,anyway燒得幾好因為可以食得出蒜蓉及同元貝個鮮味喺度。
牛肉烏冬:呢一個牛肉烏冬睇似冇乜特別,但其實佢係用咗新鮮嘅和牛,所以食落口度就係非常嫩滑,烏冬本身亦都彈牙,我覺得呢一個真係好過某啲專食烏冬嘅舖頭。 質素真係唔同層次。 估唔到佢除咗燒嘢食之外 烏冬亦都幾好食。
最後如果大家行去尖沙咀呢一頭,呢一間餐廳我覺得可以一試,因為佢燒啲嘢食都幾好食,同埋都花咗好多心思係個裝修同食物嘅質素。