2023-07-30
知道姑媽呢幾日會嚟香港玩,所以Book咗呢間素食餐廳比佢試吓出乎意料,呢間素食餐廳水準好高!我哋order咗7道餸1個湯羹1. 鮑心翅肚羹 - 雖然咸咗少少,但係用料十足,亦無重芡汁!2. 片皮鴨 - 好有心思!佢用咗猴頭菇做底,面頭係脆脆腐皮,當然一定無真鴨咁香,但係猴頭菇有心思地酥炸過,十分香脆,仲少咗一份太油膩嘅感覺!3. 欖菜肉鬆炒飯 - 呢個炒飯連姑媽都話正我都忍唔住食咗兩碗,佢炒到粒粒分明,煙煙銀銀,十分有咬口,加埋欖菜嘅香,呢個炒飯值得推薦4. 椒鹽豆腐 - 呢個豆腐真係超正!!食過咁多椒鹽豆腐,呢度做到外脆,唔油!仲內軟!5. 咕嚕肉 - 雖然比起其他餸菜,咕嚕肉稍有遜色,但過汁後都仍然保持到水準!6. 素叉燒 - 素叉燒係我食過最好味嘅一間7. 椎山白菜 - 主要平衡番其他菜式的油膩感8. 紅燒豆腐煲 - 有心思地除咗有豆腐,仲有加素魚腐,多咗一個層次9. 芒果布甸 - 可惜今日椰王賣哂!但芒果布甸都好好味總結,十分喜歡餐廳服務,其中一個印度叔叔超級Nice佢仲會默默觀察其他食客嘅需要!好欣賞佢當然唔少得係超群出眾嘅食物水平會再來光顧
所以Book咗呢間素食餐廳比佢試吓
出乎意料,呢間素食餐廳水準好高!
我哋order咗7道餸1個湯羹
6. 素叉燒 - 素叉燒係我食過最好味嘅一間