2023-03-08
呢間位於北角既小店坐位唔算多,所以記住要提早book位,包你有個難忘既omakase體驗🥰 Dinner Omakase分別有$980 / $1280 / $1480,當日可以問下師傅有咩時令或者稀有部位。先揀咗靚靚既Sake杯先,揀咗粉紅色同藍色玻璃四季紋,好精緻🫶🏻 Dinner Omakase係包埋120ml Sake 🍶 純米吟釀,甜甜地味道較為fruity😌前菜: 水雲 • 蓮藕 • 淮山 • 仲有小小吞拿魚內臟,送酒一流。🦪九州小長井生蠔呢隻蠔超肥美,蠔肉飽滿鮮甜,加咗少少檸檬汁同蘿蔔蓉,越嚟越期待之後嘅野食🤩螢光魷魚🦑 師傅十分細心,望住師傅每隻清除軟骨,眼同嘴後,再用火槍燒。燒完即刻聞到好香嘅膏味,啲螢光魷魚雖然唔係好大隻,但係隻隻都有膏。自家製磯煮鮑魚呢款係凍食,鮑魚好淋好入味,上面仲有啲鮑魚肝臟,有啲似蟹膏。配角蘿蔔都好正🥹 師傅見你中意食,又夾咗件蘿蔔,所以客人既每一個表情同讚美,師傅都會留意。海帶滑子菇湯🥣食咗幾款凍野,就黎碗熱湯暖一暖個胃。我第一次食滑子菇,口感有齊滑,鮮,嫩,脆。🌟鮟鱇魚肝脆餅呢個真係入口係wow一聲!🤤第一次食咁好食嘅鮟鱇魚肝,口感綿密順
🦪九州小長井生蠔
自家製磯煮鮑魚
海帶滑子菇湯🥣
🌟鮟鱇魚肝脆餅
呢個真係入口係wow一聲!🤤第一次食咁好食嘅鮟鱇魚肝,口感綿密順滑,油脂柔嫩香醇,連埋松葉蟹腳,互相提鮮,成個脆餅外脆內軟,真係一試難忘。
🥢開始到壽司環節,坐係bar枱欣賞師傅啲刀功,佢整既每一件都非常期待🤩
1. 蜜柑鯛~ 食落陣陣橘香,師傅仲講咗蜜柑鯛起源既故事
2. 深海池魚 ~ 口感Q彈,微微煙薰過
3. 梭子魚 ~ 師傅將皮界開再燒過,皮脆肉嫩
4. 甜蝦 ~ 仲配咗燒蝦頭膏同帆立貝,好鮮呀!
5. 目仁奈 ~ 有咬口,魚味濃
🔪然後就到師傳表演劏吞拿魚腩,一路劏一路解說,解體完之後我仲有得入bar枱入面打卡📸
6. 中拖羅 ~ 魚香恰到好處,非常甘香。
🌟7. 拖羅生死戀 ~ 用咗好脆既紫菜包住由火炙過既大拖羅配赤身,再加紫蘇葉,咬開咗果種魚脂香,真係好好食!
🌟8. 左口魚 ~ 魚油脂超香,火炙過後,啲魚油係口爆開,入口即溶,超香超好食。
北海道小川海膽😍 味道鮮甜,口感細膩軟滑,好滿足。
💓腦天 ~ 腦天即吞拿魚頭頂既肉,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃!我第一次食咋,真係好正🥹
🌟雜錦刺身卷 ~ 首先呢度嘅紫菜真係好出色,非常之脆。呢個刺身卷入面係一啲飯都冇,由師傅DIY,每次都會唔同嘅刺身,食落去層次分明,咬落去仲有紫蘇香同芝麻香,出面完全食唔到😘
秋田烏冬配松葉蟹🍜 烏冬好Q彈,加上配咗松葉蟹,個湯都好鮮。
🍰櫻桃千層蛋糕,啲cream唔係講笑好正,食埋個甜品真係將今餐飯畫咗個完滿嘅句號🥰
今晚係由龍師傅🐉掌廚,好幽默,同bar枱6個客人打成一片😬 之前食omakase師傅都只係講下食材,今次龍師傅🐉非常健談同親切,同我地一齊傾一齊飲,氣氛溫馨,成個用餐體驗可以話係完美🥰