餐廳: 百樂潮州酒家
資訊:

2021-07-09 291 瀏覽
周日中午商場周圍食肆都好難搵位,百樂潮州都一樣。有位唔使等,不過要1小時還枱。首先,一坐低就上功夫茶,同酸菜,酸菜味度唔太酸又爽口,可以空口食🤪。快快脆脆剔左幾樣點心、佢哋都快嚟嘅。要讚下其中的潮式糯米卷和潮式韭菜棵,各有各風味。作為潮州酒樓,有呢款潮式糯米卷,一定要親熟食,蝦米臘腸都切得好小,糯米沉得好軟身入味,但又唔咸唔油膩,好啱啲要健康但又想食小小油膩的傳統食物😝。另外,潮式韭菜棵,好少有機會係普通酒樓食到,一碟三個,大大個,每個都包得滿滿的韭菜料,兩邊煎香,好有風味。下次嚟一定會再叫最後埋單,又再次送上功夫茶,飲埋感覺好消滯。

潮式糯米卷

潮式韭菜棵

下次嚟一定會再叫

最後埋單,又再次送上功夫茶,飲埋感覺好消滯。

潮式糯米卷
潮式韭菜棵