2024-04-10 74 瀏覽
姫松茸竹笙花膠雞米線雞湯底好濃郁,亦唔覺有味精,飲落幾舒服仲帶點菇菌香氣。除左雞件之外,仲有姫松茸、竹笙、花膠、雲耳、蟲草花,都幾豐富。而且竹笙索哂湯底精華,夠哂入味。 除左米線之外,仲可以改上海麵、米粉,薯粉或加錢轉烏冬。羊肚菌花膠雞米線羊肚菌食落爽口,亦會好似竹笙咁,索哂湯底精華。雞肉份量頗多,每嚿食落都啖啖肉又嫩滑。 米線同湯底會分開上,湯底會有個爐熱住,令到湯底可以keep住熱辣辣。我初頭會將啲湯𢳂落碗米線到食,但食到一半決定將成個米線放入湯底一齊煮住食,咁樣米線同湯都keep到溫度,米線又會索到湯底更加入味😋五香牛展呢個小食係冷盤,牛展切得夠薄,食落有淡淡滷水香。 📍 癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

姫松茸竹笙花膠雞米線

羊肚菌花膠雞米線

五香牛展
呢個小食係冷盤,牛展切得夠薄,食落有淡淡滷水香。

📍 癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖